ORBÁN VIKTOR

Full text search

ORBÁN VIKTOR
ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Engedjék meg, hogy közjogi szokásainknak megfelelően a parlamenti évad indulásaképpen néhány szóban tájékoztassam önöket a kormány terveiről, a parlament és a kormány között remélt együttműködésről.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Nagy lelkesedéssel és megújult munkakedvvel érkeztem ide, a tisztelt Házba, és gondolom, ezzel nem vagyok egyedül. Új évad, új remények, új lehetőségek. Ráadásul, úgy érzem, minden okunk meg is van a bizakodásra, hiszen Magyarországon mind a belső biztonság, mind pedig a külső biztonság állapota kedvezőnek látszik. Munkánk külső körülményei hosszú idő óta először tűnnek kiszámíthatóan hosszú évekre előre kedvezőnek, úgy érezzük, hogy a külpolitika csillagállása kifejezetten segíti a magyar parlament és segítheti a magyar kormány munkáját is.
Ha az előttünk álló parlamenti évad teendőiről kell önöket tájékoztatnom, akkor bízom benne, hogy önök előtt is megtalálható az Országgyűlés 1999. évi tavaszi ülésszakának ülésterve, amelyben örömmel fedezhetnek fel egy pontot 5. sorszám alatt; ez úgy hangzik: a Magyar Köztársaságnak az Észak-atlanti Szerződéshez történő csatlakozásáról és a szerződés szövegének kihirdetéséről szóló törvényjavaslat, T/256. számon. Tisztelt hölgyeim és uraim, ez azt jelenti, hogy ezzel a döntéssel véget ér az a folyamat, amely bennünket visszavezet a nyugati védelmi rendszerhez. Márciusban tagjai lehetünk a NATO-nak, felhúzzák, felvonják Brüsszelben a magyar lobogót, és Magyarország minden polgára, az ország minden családja biztonságban tudhatja szeretteit és életének eddigi eredményét. (Taps a kormánypártok és az SZDSZ padsoraiból.)
Ennek a várható örömteli fejleménynek különösen megnöveli az értékét az, hogy erről a magyar nép saját szabad akaratából döntött, szinte példátlan módon, népszavazás formájában mondta ki a NATO-hoz való csatlakozáshoz szükséges igent. Ugyanakkor szeretném felhívni az önök figyelmét arra, tisztelt hölgyeim és uraim, hogy a csatlakozás egy dolog, és az ország eredményes, hatékony és méltó képviselete a NATO-n belül pedig egy másik dolog. Ezért arra szeretném kérni a parlament minden képviselőjét, kormánypártiakat és ellenzékieket egyaránt, hogy a hamarosan elénk kerülő alkotmánymódosítást - amelyet a NATO-hoz való csatlakozásunk tett indokolttá - pártállásra való tekintet nélkül, az ország méltó képviseletének érdekében támogatni szíveskedjék.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Önök mindannyian tudják, hogy a kormányváltást követően megalakult polgári koalíció kormánya egy új gazdaságpolitikát hirdetett meg. Ennek legfontosabb elemeit önök legutóbb a költségvetési vitában már itt, a Ház falain belül is megvitathatták, nem szükséges tehát ezeket megismételnem. Ugyanakkor kell néhány szót szólnom a gazdasági kilátásokról, nem elsősorban a saját előrejelzéseinkről, hanem arról, ahogyan a világ látja a saját gazdasági lehetőségeit.
Önök is bizonyára találkoztak azzal a jelenséggel, hogy ha nem is hétről hétre, de hónapról hónapra más és más világgazdasági kilátásokat fogalmaznak meg azok, akiknek elemzőként ez a dolguk. Egyik hónapban arról kapunk híreket, hogy a gazdasági növekedés a világban lelassul, beszűkül, és ez a magyar gazdaság lehetőségeit is ronthatja, majd néhány hét múlva azt hallhatjuk, hogy immáron felfelé módosították a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzéseket. Nagyon nehéz pontosan tudni, mi is történik a világgazdaságban 1999-ben. Ilyen körülmények között különösen értékesnek tűnik az önök által meghozott azon döntés, amely a magyar költségvetést 1999-re jelentős tartalékkal fogadta el. Megkockáztatom: először van olyan költségvetése Magyarországnak, amelynek valódi, igazi tartaléka van, és amely védettséget jelent a világgazdaság nehezen kiszámítható változásaival szemben.
Ha már a költségvetés szóba került, tisztelt Ház, engedjék meg, hogy itt egy, a nyilvánosságot is gyakorta foglalkoztató kérdésre kitérjek. Mindannyian tudjuk, hogy a most hivatalban lévő polgári koalíció kormánya jelentős kifizetetlen számlákat vett át. Rendeznünk kellett a Postabank válságát, a Magyar Fejlesztési Bank válságát, és helyt kell állnunk a gázközmű-privatizációban elkövetett gazdaságpolitikai tévedésekért is. Az itt hagyott, kifizetetlen számlák egy részét rendeztük, illetve rendezzük. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy kellő időben szükséges intézkedésekkel a polgárokat ért veszteségeket elkerülhettük volna vagy mérsékelhettük volna.
(13.10)
Elkerülhettük volna azt, hogy kisbefektetők veszítsék el értékeik tekintélyes részét, és elkerülhettük volna azt is, hogy az adófizetők pénzéből kelljen mindannyiunknak, az Országgyűlésnek, a költségvetésen keresztül helytállnia a korábban okozott veszteségekért.
A magyar gazdasági jog rendelkezik azokkal az intézményekkel, amelyeknek az a kötelességük, hogy kellő időben felhívják a figyelmet, ha a pénzügyi rendszeren belül valami nincs rendben. Sajnos, az itt elmondott példák arra hívják fel a figyelmünket, hogy azok - különösen az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet esetében -, akiknek az a dolguk, hogy a mindenkor hivatalban lévő kormányt kellő időben figyelmeztessék, nem álltak a helyzet magaslatán a mögöttünk hagyott esztendőkben. Továbbmegyek: a személyes felelősségen túl - amelyet majd fel kell vetni - természetesen láthatjuk, hogy az elmúlt évek során a felügyeleti rendszer nem állta ki a valóság próbáját, ezért a gazdaságnak ezt a világát teljes egészében újjá kell alkotnunk, egy új felügyeleti rendszert kell megteremtenünk. Nagyon reméljük, hogy az erre vonatkozó előterjesztéseket, amelyeket egyébként a kormánykoalíció majd megtesz, a parlament, éppen a szomorú tanulságokat hordozó esetekből kiindulva majd támogatni fogja.
A gazdasági jogszabályalkotás területén, tisztelt hölgyeim és uraim, a kormány jelentős adó- és költségvetési reformra készül, amelynek előkészítése már folyik. Nagyon remélem, hogy a parlament illetékes bizottságai partnerek lesznek a kormány számára ebben a munkában. Ebben az esztendőben új energiapolitikát szeretnénk elfogadni; kérem a tisztelt Házat, hogy kellő időben, kellő alapossággal az erre vonatkozó elképzeléseinket vitassa meg. Hasonlóképpen új idegenforgalmi programot is szeretnénk majd bemutatni az önök számára, és bízunk abban, hogy a parlament képviselői a plenáris ülésen, illetve a bizottságon keresztül a maguk elgondolásait hozzáteszik majd ehhez a programhoz.
A gazdasági jogalkotás területén tervezzük a szerzői jogi szabályozás megújítását, az elsők között terjesztjük majd be a szerzői jogról szóló törvény módosítását is. Végezetül, mint már említettem, a gazdasági jogalkotás területén az értékpapír-szabályozás egész világát szeretnénk revízió alá venni, és a szükséges törvénymódosításokat elvégezni.
Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Önök hallhatták már a kormányprogram vitájában azt, hogy a polgári koalíció kormánya a vidék felzárkóztatását is célul tűzte ki. Önök is ismerik azt az álláspontunkat, miszerint Magyarországnak sajnálatos módon még nagyon sok olyan területe, régiója van, amelynek először Magyarországhoz kell csatlakoznia, és csak utána az Európai Unióhoz. Éppen ezért az előttünk álló parlamenti évad során kiemelt figyelmet szeretnénk fordítani a mezőgazdasággal kapcsolatos törvényalkotási munkára. A szükséges előterjesztéseket a Mezőgazdasági Minisztérium tekintélyes részben elkészítette. Ha önök ezeket áttanulmányozzák, akkor láthatják, hogy ezen a területen a kormányzaton belül és a Mezőgazdasági Minisztériumban is színvonalas és eredményes munka folyik.
Terveink között az szerepel, hogy az általános mezőgazdasági összeírásról szóló, a termőföldről szóló, a részarány-tulajdonú földek kiadásáról szóló, a szőlőtermesztésről és borgazdálkodásról szóló, az agrárpiaci rendtartásról szóló, valamint - ha lehet, akkor még ebben a félévben, ha nem, akkor a második félévben - az általános birtokrendezésről és a nemzeti földalapról szóló előterjesztéseket is bemutatjuk itt a tisztelt Ház előtt. Arra kérem önöket, hogy a vidék felzárkóztatása érdekében szíveskedjenek támogatni ezeket az előterjesztéseket.
Ami a társadalompolitika területére vonatkozó elgondolásainkat illeti, tisztelt Ház, a kormány folytatni szeretné azt a munkát, amelyet az előző félévben elkezdett, hogy a Bokros-csomagnak a családokon szükségtelenül ütött sebeit begyógyíthassuk. Ennek megfelelően - bizonyára önök is emlékeznek rá - néhány döntést már meghoztunk, a rossz emlékű Bokros-csomag néhány káros elemét már sikerült kiiktatni a magyar társadalom életéből. Így például a tandíjat már eltöröltük; bevezettük a gyermekek után járó adókedvezményt, és szeretnénk ennek körét kiterjeszteni, mértékét pedig növelni; a családi pótlékot sikerült ismét alanyi jogúvá tenni; és arra kérem önöket, hogy februárban vitassák meg itt, a tisztelt Házban is a gyermekgondozási díj ismételt bevezetéséről szóló előterjesztésünket. (Taps a kormánypártok és a MIÉP soraiban.)
Ezeken a nagyobb törvénycsomagokon túlmenően tervezzük még néhány önálló, az előbb elmondotthoz hasonló csomagba nem illeszthető, de jelentős törvényjavaslat vitájának megindítását is. Szeretném arra kérni mind a kormánypárti, mind az ellenzéki képviselőket, hogy az ügy súlyához és komolyságához méltó módon igyekezzünk megvitatni és a szükséges pontokon módosítani a rádiózásról és a televíziózásról szóló törvényt is annak érdekében, hogy Magyarországon működőképessé válhassanak a közszolgálati médiák. Egészségbiztosítási reformmunkálatok is folynak, ennek előterjesztéseivel is megismerkedhetnek tisztelt képviselőtársaim még az előttünk álló parlamenti évad során. Végezetül jelentősnek érzem azt az előterjesztést is önálló törvényjavaslat formájában, amely a társadalmi párbeszéd új intézményrendszerét igyekszik megteremteni.
Az elmúlt napok eseményei, néhány kirívó ügy - amely nyilván az önök figyelmét is felkeltette - különös jelentőséget ad a kormány azon terveinek, amelyek a közbiztonság megerősítését, illetve a korrupció folyamatos visszaszorítását célozzák. Ezt a munkát már az elmúlt félévben megindítottuk, és folytatni fogjuk ebben az esztendőben is. Tervezzük a szabálysértésekről szóló törvény módosítását, szeretnénk, ha a parlament megalkotná azokat a jogszabályokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az Európai Unió bűnüldöző szerveihez való minél teljesebb csatlakozást elérhessük, és szeretnénk egy új jogszabályt megalkotni a bűnügyi nyilvántartás rendszeréről is.
Tisztelt Ház! 1999 már a millenniumra való felkészülés jegyében is telik. Úgy érezzük, hogy a magyar kultúra nagy lehetőségeinek éve lehet a közelgő millennium. 2000-ben keresztény államalapító királyunk koronázásának és a magyar államiság fennállásának ezeréves évfordulóját ünnepeljük majd. Önök bizonyára tudják, hogy a polgári koalíció kormánya azt vallja, hogy van okunk büszkének lenni a magyarságunkra, ezeréves múltunk és kultúránk az európai kultúra szerves és meghatározó része.
Talán önöknek is feltűnt már, hogy időnként külföldön a rólunk alkotott kép mindmáig hízelgőbb, mint a hazai önértékelés.
(13.20)
Ezen szeretnénk változtatni, szeretnénk önbecsülésünket közösen megerősíteni. A méltó megemlékezésen túl ez a legfontosabb célja a millenniumi ünnepségeknek.
Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Úgy érzem, hogy a parlament előtt álló feladatok világosak. Már csak a munkát kell elvégezni. Engedjék meg, hogy ehhez a munkához mindannyiuknak, a Ház minden tagjának jó erőt, egészséget, kitartást és sikereket kívánjak!
Köszönöm figyelmüket. (Hosszan tartó taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť