DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS gazdasági minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt képviselőtársaim kézhez kapták a Magyar Köztársaság és a Litván Köztársaság közötti szabadkereskedelmi megállapodás megerősítését kezdeményező H/663. számú országgyűlési határozati javaslatot. A két ország kormánya nevében 1998. november 13-án aláírt megállapodás egyrészt része azon magyar kormányzati törekvéseknek, melyek keleti piaci pozícióink erősítésére irányulnak. Másrészt eleget teszünk az Európai Unió azon elvárásának, hogy azokkal az országokkal, amelyekkel társulási megállapodással rendelkezik, magyar részről is szabadkereskedelmi megállapodás köttessék.
A kereskedelempolitikai szempontok teljesülése mellett a szabadkereskedelmi megállapodás várhatóan kétoldalú gazdasági kapcsolataink fejlődésére is pozitív hatással lesz. Ez abból következik, hogy az ipari termékek döntő részére a megállapodás hatálybalépésétől kölcsönösen vámmentességet biztosítunk egymásnak. A kivételt jelentő úgynevezett érzékeny termékek szűk körében a vámokat kölcsönösen, de legkésőbb 2001. január 1-jéig fokozatosan ugyancsak megszüntetjük.
A mezőgazdasági termékek vonatkozásában is széles körű kedvezmények nyújtására kerül sor. A litván fél jelenlegi exporttermékeink döntő részére vámkoncessziót nyújt, további termékeknél pedig a jelenlegi alacsony vámszintjének lekötését vállalta.
(18.10)
Részünkről a litván termékek egy részére kvótákkal behatárolt vámkoncessziókat nyújtunk, melyek megfelelnek az Európai Unióval kötött megállapodásban vállaltaknak. A megállapodás teljes összhangban van az Európai Unióval kötött megállapodásunkkal, így integrációs törekvéseinket nem zavarja.
Litvánia vonatkozásában is - hasonlóan, mint Észtország esetében - eltekintettünk attól a formális követelménytől, hogy a szabadkereskedelmi megállapodást csak a Kereskedelmi Világszervezetbe, közismert nevén WTO-ba való belépést követően kötjük meg. Litvánia nemzetközi szerződéses kapcsolatai megfelelő garanciát nyújtanak a megállapodásban egyeztetett kötelezettségek megtartásához. A WTO-tagfelvétel egyébként ez évben várható.
A megállapodásban foglaltak szerint annak hatálybalépéséhez és alkalmazásához a két ország parlamentjének jóváhagyása szükséges. Az előterjesztett határozati javaslat ennek a feltételnek a magyar fél általi teljesítését szolgálja.
Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm a külügyi bizottság egyhangú támogatását, és kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy az előterjesztett határozati javaslatot fogadja el. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť