DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Full text search

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy én is csatlakozzam azokhoz, akik lengyel barátainkat üdvözlik. Szimbolikusnak tekintem azt, hogy a lengyel Szejm és Szenátus külügyi bizottságainak tekintélyes képviselői vannak jelen a teremben, amikor kisvártatva ezután döntést fogunk hozni Magyarország NATO-csatlakozásáról.
Ami az előttünk fekvő tervezetet illeti, azt a Szabad Demokraták Szövetsége támogatja, jó szívvel tudja támogatni. 1994 januárjában a békepartnerségi program, a békepartnerség eszméje volt az az előszoba, ahova minket - magyarokat, lengyeleket és cseheket - beengedtek, és ahol megkezdhettük a felkészülést a NATO-csatlakozáshoz. Az elmúlt négy év egyértelműen bizonyította, hogy a békepartnerség nem egy zsákutca, nem arra van kitalálva, hogy elterelje a csatlakozni szándékozókat a végcéljuktól, a belépéstől, ami éppen arra szolgált, hogy elősegítse az eredményes, a sikeres csatlakozást.
(17.40)
Erre jó példa a három visegrádi ország: Magyarország, Csehország és Lengyelország közeljövőben történő csatlakozása.
Ami a további békepartnerségi programokat illeti, természetes, hogy érdekünk ezeknek a folytatása, tartalommal való megtöltése, hiszen itt a tegnapi vitában számos képviselőtársunk már jelezte, és mi magunk is e mellett tettünk hitet: Magyarország érdekelt a nyitott kapuk politikájának fenntartásában, erkölcsi kötelessége és egyben elemi érdeke, hogy elősegítse a szomszédos országok csatlakozását. Ehhez bizony a legjobb felkészülési terepet az itt elfogadandó egyéni békepartnerségi program biztosítja számukra.
Végezetül engedjék meg, tisztelt képviselőtársaim, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy ennek a programnak az elfogadásával a parlament azt is demonstrálja, hogy a jelenlegi rendszerben is, amikor még nem változott meg az engedélyezés szabályozása és nem történt meg az alkotmány módosítása, lehetséges hosszabb távra előre, csomagban dönteni fontos csapatmozgásokról, magyar katonák külföldre küldéséről, illetve külföldiek magyarországi gyakorlaton való részvételéről; tehát nem lehetetlen a jelenlegi feltételek között sem ilyen döntéseket hozni.
Ennek szellemében, tisztelt Ház, a szabaddemokraták részéről is melegen támogatjuk és elfogadásra javasoljuk a programot. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť