KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA

Full text search

KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA
KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Az emberi jogi, kisebbségi, vallásügyi bizottság véleményének kisebbségi képviselői nem vitatták, hogy az Alkotmánybíróság határozata kötelezettséget ró a parlamentre. Vitatták viszont az előterjesztőnek azt az állítását, amely szerint a benyújtott törvénymódosításból stratégiai irányvonal bontakozna ki. Az előterjesztő három irányban jelölte meg a stratégiai fejlesztés jövőbeni lehetőségét: a munkaviszony megszüntetésének szabályaiban, a vezetői munkaviszony rendezésében, illetve a leltárfelelősségben.
A kisebbségi vélemény képviselői megállapították, hogy a munkaviszony megszüntetésének szabályaival könnyebbé válik ugyan a munkavállalók elbocsátása, de nem tudták elfogadni, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár elérése önmagában, indokolás nélkül munkaviszony-megszüntetési ok legyen, mint ahogy - beismerve azt, hogy a táppénzes állományba való menekülés néha visszaélésekre adhatott okot - nem tudják elfogadni a javasolt orvoslás módját. Ha lehetséges az, hogy Magyarországon egészséges embereket vegyenek táppénzre, és hosszú ideig táppénzen tartsák őket csak azért, hogy a munkaviszony megszüntetését el lehessen kerülni, akkor joggal felvethető, hogy ez a probléma miért csak a munkavállalók oldalán történő törvényszigorítással orvosolható, és miért nem oldható meg az orvosi ellenőrzés szigorításával.
A kisebbségi vélemény vitatta azt, hogy a vezetői munkaviszonyra vonatkozó változások egyértelműen csak rendező típusúak lennének; megállapította, hogy a gazdasági összeférhetetlenség puhább lett, és nem tartja feltétlenül helyesnek, hogy a munkaszerződésben a törvénytől eltérő megállapodások kötését szigorítja meg a törvény. Végül részletesen nem foglalt állást a leltárfelelősség kérdésében, erről majd a vitában fogjuk kifejteni álláspontunkat.
Amit viszont a csomag a kisebbségi álláspont képviselői szerint feltétlenül előrevetít, az két dolog. Az egyik a szakszervezetek jogainak súlyos korlátozása: az államtitkár úr említette expozéjában azt a tényt, hogy üzemi megállapodás is helyettesítheti a kollektív szerződést, erről szintén a vitában mondjuk el részletesen álláspontunkat. Súlyosnak tartjuk, hogy csoportos létszámleépítés esetén a szakszervezet és az üzemi tanács véleményének ki nem kérése, az egyeztetés elmulasztása nem jelenti azt, hogy a felmondás érvénytelen, mint ahogy ez a korábbiakban volt. A javasolt törvényi megoldást cinikusnak tartjuk, hiszen bírósághoz csak annak megállapítása érdekében lehet fordulni, hogy a szakszervezetek, illetve az üzemi tanácsok nem gyakorolhatták a jogaikat, és pestiesen szólva, ezután a bírósági döntést a munkavállaló a kalapja mellé tűzheti.
Nehezményezzük, hogy a munkaügyi jogvita kezdeményezésénél nem szolgáltat alapot munkaügyi jogvitára a munkáltatók szabályt sértő intézkedése. Ki-ki csak igényét érvényesítheti, márpedig tudjuk azt, hogy a munka világában, ebben a bonyolult világban lehetnek olyan sérelmek, amelyek konkrét igényérvényesítéssel nem járnak együtt, de az új szabályozásban ezeknek a sérelmeknek a jogosságát bírósági eljárásban megítélni nem lehet. A szakszervezetek jogainak csorbítása mellett a törvénycsomag minden bizonnyal erősíti a jogbizonytalanságot a jogalkalmazásban és erősíti a jog alanyainak bizonytalanságát is.
Rendkívül szerencsétlen - ezt természetesen nem csupán a polgári kormánynak rovom fel -, hogy a munka világát érintő szabályok folyamatos változásban vannak. Tudjuk, hogy a jogalkalmazás meglehetősen nehezen követi a jogalkotó lépéseit, és különösen nehezen tanulják meg az új törvényeket a jog alanyai. Ennek a törvénynek elég a címét megnézni: egy egész jogszabályi hálót érint; a felsorolás, amelyben a legkülönbözőbb kapcsolódó törvények változnak, szinte követhetetlen, és gyakorlatilag, ha az egységes szerkezetbe foglalt új szövegek nagyon rövidesen meg nem jelennek, a speciális jogviszonyokat érintő törvények a jelenlegi módosítás után használhatatlanná válnak.
Mindezek alapján, különös tekintettel arra, hogy a benyújtott szabályok a munkavállalókat, a dolgozó embereket hátrányosan érintik, a bizottság ellenzéki képviselői a törvénycsomagot általános vitára nem tartották alkalmasnak.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť