TARDOS MÁRTON

Full text search

TARDOS MÁRTON
TARDOS MÁRTON, az SZDSZ képviselőcsoportja részéről: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Egyetértek az eddig elhangzottakkal abban, hogy a munka törvénykönyve alapvető törvénykönyv, amelynek a megváltoztatása nagyon gondos munkát, jelentős feladat elvégzését tételezi föl, mert nem lehet a munkaviszonyt szabályozó törvényt gyakran változtatni. A törvény stabilitása és a törvény érdekérvényesítő tulajdonsága fontos az egész társadalom, a munkaadók és a munkavállalók számára egyaránt.
Az a véleményem, és az a szabaddemokrata képviselőcsoport egyértelmű véleménye, hogy az Alkotmánybíróság határozata alapján jelentős előkészítő munka nélkül is indokolt volt napirendre tűzni a törvény módosítását, de ennek a módosításnak arra kellett volna korlátozódnia, amit a munka törvénykönyvén feltétlenül végre kell hajtani az Alkotmánybíróság döntése alapján.
Akkor, amikor a kormányprogramban a munka világa szabályozási kérdéseinek újbóli végiggondolása szerepel, és egy általános törvénytervezet kialakítása, elkészítése is szerepel, amely nemcsak a piacon élő, a versenyszférában dolgozók munkaviszonyát szabályozza, hanem a közalkalmazotti világ szabályait is újrafogalmazza, akkor véleményünk szerint nem szabad vagy csak különlegesen fontos esetekben szabad részletkérdéseket fél vagy akár háromnegyed évvel az elkészített törvénycsomag előtt a Ház elé hozni.
Miért gondolom, hogy ez így van? Azért, amit az előbb mondtam, mert a munkaviszony szabályozása az egész gazdaság teljesítőképességének szabályozását is jelenti, hiszen a munkaadók és a munkavállalók együttes viszonya konfliktusos viszony, amit sikeresen csak konszenzussal lehet szabályozni, tehát minden módosítás jelentős előkészítést követel, és nemcsak előkészítést, hanem együttműködésre való készséget is a felek oldaláról.
Nem valószínű, hogy ezek olyan kérdések, amelyekben a felek könnyen azonos véleményt foglalnak el. Nem véletlenül mondja a közgazdaság-tudomány, hogy a munka és a tőke között van ellentét. Ez az ellentét nem jelentéktelen, de hatékony nemzeti fölemelkedés, nemzetgazdasági politika csak akkor folytatható, ha a tőke és a munka képes kooperatívan viselkedni, együttműködni, közös feladatokat vállalni. Ez igaz az ország egészére, igaz az egyes vállalatokra vonatkozóan is.
A fentiek után engedjék meg, hogy az előterjesztett törvényjavaslat néhány egyértelmű hibájára, gyöngeségére hívjam fel a figyelmet. Ilyen fontos kérdésnek tartom azt, hogy nem szabad a törvényhez hozzányúlni a kötelezettségeken túl akkor, amikor ezt a nagyon fontos problémát - hogy a versenyszférában a bérviszonyok, a munkaviszonyok szabályozása és a közalkalmazotti viszonyokban a bérviszonyok szabályozása, a felmondási lehetőségek szabályozása, különböző törvényekben egymással ellentétes módon vannak szabályozva - nem tekintettük át egységesen. Egy akut hibát gyorsan ki lehet javítani, az egész rendszert azonban együttesen kell áttekinteni. Ameddig ez az áttekintés nem történt meg, ameddig a felek nem tárgyaltak arról, hogy mivel értenek egyet és mivel nem, az Országgyűlés képviselői nincsenek abban a helyzetben, hogy meggondolt döntést hozzanak az előterjesztett javaslatokról.
Nagyon fontos kérdés, amiről előttem már többen szóltak, a szakszervezetekkel és az üzemi tanácsokkal kapcsolatos keverés, amit a törvény végrehajt. Teljesen egyetértek azzal, hogy ott, ahol nincs helyi szakszervezet, ott is fontos, hogy megteremtődjenek az előfeltételek arra, hogy kollektív szerződés kötődjön, hiszen mind a munkaadóknak, mind a munkavállalóknak fontos érdekük, hogy megállapodjanak egymással a munkaviszonyok lényeges kérdéseiről.
Kérdés azonban, hogy erre alkalmas szerv-e az üzemi tanács. Való igaz, hogy a német gyakorlatból vettük át az üzemi tanácsok példáját, és a magyar üzemi tanácsok nem is a Mitbestimmungsrecht összes német sajátosságával rendelkeznek, de igyekeznek abban az irányban mozogni. A Mitbestimmungsrecht egy gazdasági döntési rendszer, a vállalatért való felelősség rendszere, amibe bevonják a munkavállalókat, de ez nem azonos a bérviszonyok, az elbocsátási viszonyok, a munkafeltételekről való tárgyalásokon kialakult álláspontok egyeztetésének kérdésével.
Kifejezetten olyan jogrendezés került bele a módosító csomagba, amely csak az ellentétes felek együttes vitája alapján rendezhető, és erre az üzemi tanács német rendszere nem alkalmas. Érdekes módon ez a javaslat nem került megtárgyalásra az érdekképviseleti szervekkel, és itt az a sajátos helyzet fordul elő, ami a többi vonatkozásban nem igaz, vagy legalábbis nem ilyen mértékben igaz, hogy mind a két fél - a munkaadók és a munkavállalók - érdekképviselete egyaránt elveti a javaslatot.
(11.30)
Véleményem szerint ennek az elfogadása jogi zavart keltene, ezért semmiképpen nem javasolhatom.
A többi kérdés kapcsán, amely felmerült, nem tudok ilyen egyértelmű jogi álláspontot elfoglalni; véleményem szerint a nyugdíjasok elbocsátásával vagy a betegekkel kapcsolatos szabályozási kérdések itt felvetett sorozata elképzelhető megoldás. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a munkaadói érdekképviseletek zöme az itt megfogalmazott javaslatokkal egyet is értene, legalábbis hozzám ilyen információk jutottak el.
Ami miatt azt gondolom, hogy ez mégsem tárgyalható: az egész kérdéskomplexumot együtt kell tárgyalni; konszenzusra kell törekedni, sokkal nagyobb mértékben, mint ahogy eddig történt. Különösen arra hívom fel a figyelmet, hogy amikor ezt a kérdést újra napirendre akarják tűzni - hiszen az itt elhangzott vélemények szerint általános felülvizsgálat keretében 2000-ben erre mindenképpen sor fog kerülni -, akkor meggondolandó, hogy szabad-e ebben a vonatkozásban az év elején döntéseket hozni, mert könnyen lehet, hogy ezek a döntések nem lesznek összhangban azokkal a megállapodásokkal, amelyeket a felek az együttes tárgyalás során, közmegállapodás alapján fognak kialakítani.
Ennél jelentősebb, egyértelműbben vitatható kérdésnek tekintem a leltárszabályozás kérdését. Egyetértek-e azzal, hogy a leltárkérdés szabályozható a munkaviszonyokban? Igen, szabályozható - jó lenne, ha ez megtörténne. A kérdés azonban az, hogy az itt megfogalmazott javaslat alkalmas-e, megfelelően tárgyalt-e. A foglalkoztatási bizottság vitájára hívom fel a figyelmet: elhangzott az az érv, hogy ilyen tételes megfogalmazás a törvényben, hogy mi a káló, és mi a nem kálónak minősíthető veszteség a leltárban, az általános törvényjavaslatokban nem szerepel, hasonló módon csak a szovjet mintájú tervgazdálkodásokban fogalmazódott meg.
Nem tudok most javaslatot tenni arra, hogy mi a jó eljárás, de abban biztos vagyok, hogy ilyen módon, előkészítetlenül, az érdekképviseleti szervekkel, a kereskedelmi szervezetekkel való tárgyalás nélkül nagyon konkrét javaslatot a Ház elé hozni hibás.
Ez volt tulajdonképpen minden, amit el akartam mondani, s fontosnak tartottam, hogy a Ház figyelmét felhívjam rá. Ennek alapján a bizottsági üléseken mi, szabaddemokraták úgy fogalmaztunk, hogy az általános vitára való alkalmasságot nem támogatjuk. A véleményemet fenntartom, de tudomásul veszem, hogy az alkotmánybírósági döntés alapján viszonylag gyorsan döntést kell hoznunk egy kérdéscsomagot illetően.
Valószínűleg azzal is számolnunk kell, hogy a Ház többsége az általános vitára való alkalmasságot meg fogja szavazni. Ebben az esetben azonban nem tehetünk mást, mint hogy ezen bizonytalan kérdések kapcsán, amelyeknél a kormány az aktualitást, a sürgősséget nem tudja jobban bizonyítani, módosító javaslatokat kell beadnunk, és arra kell kérnünk képviselőtársainkat, hogy ezeket a módosító javaslatokat támogassák, hogy ezek ne kerüljenek be az Országgyűlés által most elfogadásra kerülő határozatba.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť