BÉKI GABRIELLA

Full text search

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarországon sajnálatosan magas a terhességmegszakítások száma, évenként 70-80 ezer között van az ilyen beavatkozás. Minden ezer szülőképes korú nő közül körülbelül 30 esik át ilyen műtéten évenként. Ezek a műtétek nem teljesen veszélytelenek, különösen ha gyermeklányokról van szó, sokkal jobb lenne elkerülni őket.
A magyar parlament 1992-ben fogadta el a magzati élet védelméről szóló törvényt, akkor nagyon éles vita bontakozott ki a terhességmegszakítást tiltó és a megengedő álláspontot valló nézetek között. Végül is 73 százalékos többséggel közmegelégedésre született meg az a törvény, amely még jelenleg is hatályos szabályozás. Olyan törvény született, amely a nő számára biztosítja az önrendelkezési jogot. Az Alkotmánybíróság tavalyi döntése szükségessé teszi, hogy a közeli jövőben ehhez a törvényhez újra hozzányúljunk, és megpróbáljuk majd értelmezni a nő súlyos válsághelyzetét. Ez pedig azt a veszélyt hordozza, hogy sokan majd a szigorítás mellett foglalnak állást.
A szabaddemokraták véleménye szerint a jogszabályok szigorítása nem megfelelő eszköz az abortuszok visszaszorítására. Nemzetközi statisztikai adatok beszédesen bizonyítják, hogy azokban az országokban, ahol nagyon szigorú a szabályozás, lehet nagyon magas az abortuszok száma; és fordítva, ahol liberális a szabályozás lehet alacsony ez a gyakoriság. Azt gondoljuk, hogy sokkal célszerűbb módja a számok befolyásolásának a megelőzés.
Kérdezem tehát a miniszter urat, tervezi-e a tárca, hogy a nem kívánt terhességek megelőzése céljából társadalombiztosítási támogatással könnyítse meg a fogamzásgátló eszközök használatát, a hozzáférést ezekhez a szerekhez. Köszönöm a figyelmet. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť