DR. GÓGL ÁRPÁD

Full text search

DR. GÓGL ÁRPÁD
DR. GÓGL ÁRPÁD egészségügyi miniszter: Elnök Asszony! Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Azt gondolom, hogy Béki Gabriella kérdésére csak azt lehet válaszolni, hogy meg kell oldani azt a lehetetlen helyzetet, hogy Magyarországon az abortuszok száma gyakorlatilag elérte a szülések számát. Mindkettő százezer alatt van. Ez azt jelenti, hogy a fogyás nő. Mindannyiunk számára világos, hogy ebben a legkritikusabb kérdés az, hogy az abortusz következménye az abortuszon átesettek jó részénél a fertilitás elmaradása. Jelen pillanatban 2 millió fölött van azon nők száma, akiknek a teherbe esése lehetséges, azaz fertilis korban vannak.
(15.50)
A 2 milliárdot meghaladja az az összeg, amelyet fogamzásgátlásra költ az ország - egy 123 milliárdos zárt kassza mellett ezt az összeget fölvállalni nem lehet. A megoldás sem ez lehet. Az a megoldás, aminek a modellálása megkezdődött a debreceni nőgyógyászati klinikán. A modell lényege az, hogy 14 éves kortól felvilágosítást, nőgyógyásszal való találkozást és tényleges, életre való tanácsokat kapnak a gyerekek, a kislányok. Ennek a következménye már mérhető: a hároméves program végén a programban résztvevőknél a korosztályos abortusz feleződött. Ez az a program, amelyet szeretnénk kiterjeszteni, s ez az, amire utalt a miniszterelnök úr is, hogy 1999-ben és 2000-ben több centrumban elindítjuk ezt a programot, és szeretnénk, ha az életbe kilépők már olyan egészségkultúrával jutnának ki, hogy nem az abortusz lenne a megoldás. (Folyamatos zaj.) Ugyanazok, akik ezeken a programokon részt vesznek, ingyenesen vagy nagyon alacsony áron hozzá fognak jutni a fogamzásgátláshoz.
És még egy eleme van ennek: azt gondolom, elengedhetetlen, hogy a férfiemberek is felvilágosultak legyenek. Nemcsak női kérdés a fogamzásgátlás, valahol ez egy komplex kérdés, és erre szeretnénk felkészíteni. Nem a támogatás a megoldás!
Köszönöm a kérdését. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť