DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET egészségügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A saját magam egyetemi és klinikai gyakorlatából is tudom, hogy mit jelentettek az úgynevezett hagyományos szülőszobák, hagyományos szülésvezetési módszerek és különösen a stílus abban az időben. Teljesen egyetértek azzal, hogy a szülés körülményeit fokozatosan fejleszteni és javítani kell, én ennél tovább is megyek. Ennél sokkal többet is szeretnénk. Nemcsak a szülés körülményeit kellene javítani, hanem a szülésre való felkészítést is általánossá kellene tenni.
Ebben az ügyben nagyon sok lépés történt, különféle szülészeti osztályok és védőnők igyekeznek azon, hogy a szülésre felkészítő tanfolyamokat beindítsák, és ezáltal felkészítsék a szülőket nemcsak a szülésre, hanem a gyermekvárásra is, és a családi kapcsolatokat is javítsák. De visszatérve a programra, a képviselő úr tudja, hogy csak olyan ütemben tudjuk támogatni a különféle rekonstrukciós munkákat, amilyen anyagi forrásokat a költségvetés lehetővé tesz. De hogy ez milyen gyors ütemben zajlik, erről tudok néhány konkrét adatot mondani.
Legalább tíz éve megkezdődött és azóta folyik az átállás a családcentrikus szülészeti ellátás megvalósítására. Ennek lényeges eleme a széles körű felvilágosítás és a szabad orvosválasztás. A szülő nők jelentős része ma már a terhessége során megismerheti a saját intézménye és más intézmények szülőszobáját, tisztában lehet az intézményi háttérrel, az orvosok hozzáállásával, és következmények nélkül saját elhatározásából is változtathat kórházat.
Ma Magyarországon körülbelül száz szülőintézet üzemel. Egyre szélesebb körben folyik az átalakítás és az a szemlélet, ami Európa-szerte és Magyarországon is egyre gyorsabban fejlődik - a családcentrikus szülészeti szemlélet -, egyre több helyen beindította még saját erőből is a rekonstrukciókat. Budapesten a megfelelő rekonstrukció után a nemzetközi normáknak megfelelő a MÁV Kórház, Szent Margit Kórház, HIETE Szülészeti Klinika, SOTE I. Női Klinika, Dél-pesti Kórház, Szent Imre Kórház. A többi intézetben jelenleg is átalakítások folynak, és rövid időn belül további szülőszobák és gyermekágyak zárkóznak fel a nemzetközi normákhoz, mint például az apás szülés vagy az anyával együtt elhelyezett újszülöttek.
Vidéken is folyik a szülőszobák komfortosítása: Nyíregyháza, Veszprém, Tatabánya, Keszthely - új épületben vannak a szülészet-nőgyógyászatok. Teljesen felújították a győri és a soproni osztályokat. Szombathelyen új épületbe került a szülészet, a nőgyógyászat rekonstrukcióját most tervezik.
A kisebb kórházak közül Cegléden, Kiskunfélegyházán, Sárváron, Bonyhádon befejeződött a modernizálás. Dombóváron, Nagyatádon a szülészeti intézetek nemrég 400 ágyas, modernnek mondható kórházakban helyezkedtek el. Folyik a Pécsi Orvostudományi Egyetem szülészeti klinikájának nagyrekonstrukciója. Befejeződött néhány komfortosítást szolgáló munka a debreceni szülészeti klinikán.
Tisztelt Képviselő Úr! Azt mondhatom, hogy minden erőnkkel és minden anyagi lehetőségünkkel támogatjuk a szülészetek felkészítését az új szemléletű szülésvezetési módszerek kialakításában. Hozzá kell még egyet tennem (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.): rendkívül fontos, hogy a nőgyógyászok szemlélete is ugyanebben az ütemben változzon.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť