SASVÁRI SZILÁRD

Full text search

SASVÁRI SZILÁRD
SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony! Képviselőként, a sok családapa egyikeként is fontosnak tartom, és a nők méltósága is megköveteli, hogy tisztességes körülményeket teremtsünk a várandós anyáknak a szülészeteken. Mindannyian szükségesnek tartjuk, hogy a nők esélyegyenlősége biztosítva legyen társadalmi, szociális és egészségügyi területen, kedvező feltételek teremtésével. A gyermekek száma, bízom benne, a polgári koalíciós kormány családokat támogató döntései következtében növekedni fog. Itt fontos szempontot jelent minden olyan körülmény, amely befolyásolja a gyermekeket vállalót.
(14.20)
Gondolom, sokan jártak a Baross utcai I. számú klinika épületében akár személyes, akár hivatalos ügyben. Akik megfordultak az épületben, tapasztalhatták, hogy igényesen kialakított szülőszobák és kedves személyzet várja az épületben vendégeskedőket. Hasonló helyzet tapasztalható néhány vidéki kórházban is, ahol kimagasló színvonalú a kismamák ellátása. A klinika egyetemi épületében nagy gondot fordítanak arra, hogy a leendő orvosok a legideálisabb körülmények között a legideálisabb szülőkörnyezet feltételi rendszerét sajátíthassák el.
Szomorú az, ha az orvostanhallgatók, kikerülve a klinikáról azt tapasztalják - egy-egy vidéki vagy budapesti elhanyagoltabb kórházban dolgozó orvosokkal és nővérekkel együtt -, hogy a szülőszobák állapota siralmas. Engedjenek meg egy példát, talán nem túl szép, de mégis élnem kell vele. Például a szülőszobák nem rendelkeznek saját fürdőszobával és mellékhelyiségekkel, ezért a kismamáknak egy beöntés után végig kell szaladniuk a folyosón, és kivárniuk sorukat az éppen működő WC előtt. Szerintem - a hasonló körülmények között szülő kismamák és a dolgozó személyzet álláspontjára támaszkodva - elfogadhatatlan, hogy egy gyermek születése ilyen körülmények között történjen. Sokszor maga a személyzet igyekszik otthonosabbá tenni a kismama szülőkörnyezetét, de ha átalakításról, nagyobb javításról van szó, akkor ez már komolyabb beruházást igényel.
Kérdezem a tisztelt államtitkár asszonyt, milyen ütemben tervezik a szülőszobák fejlesztését országos szinten, továbbá hogyan oldható meg a vidéki és szegényebb önkormányzati kórházak szülőszobájának a korszerűsítése, otthonosabb környezetének kialakítása. Tisztelettel várom válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť