T. ASZTALOS ILDIKÓ

Full text search

T. ASZTALOS ILDIKÓ
T. ASZTALOS ILDIKÓ (SZDSZ): Köszönöm. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt hónapokban hozzászokhattunk a botrányos kinevezésekhez, és úgy látszott, már nem is nagyon okozható meglepetés ez ügyben. December elejéig úgy hihettük, lehetett olyan illúziónk, hogy vannak olyan vezetők, akik ugyan állami céget igazgatnak, de szakmai múltjuk, illetve sikereik megvédik őket a leváltásuktól.
Bevallom őszintén, ilyen vezetőnek gondoltam magam is Apatini Kornélnét, a Hitelgarancia Rt. alapító vezérigazgatóját, akit az Antall-kormány bízott meg azzal, hogy a hitelgarancia intézményét Magyarországon bevezesse. Ez az intézmény a Horn-kormány idején megerősödött, és ma már a garanciakihelyezés több mint kétharmada az 50 főnél kisebb cégek körében létesül. De azt is lehet mondani - ami tavaly az utolsó közgyűlésen hangzott el -, hogy a bank megerősödött, hiszen az elmúlt évben várható nyeresége körülbelül 1 milliárd forintra prognosztizálható. Ilyen adatokról nemigen lehet hallani állami bankok esetében.
Mindehhez még az is hozzátartozik, hogy ennek a rt.-nek a mai napig is az a Rabár Ferenc a felügyelőbizottsági elnöke, aki az Antall-kormány pénzügyminisztere volt, és évek óta felügyelte az rt.-t. Az elnök úr nem tett nyilatkozatot a nyilvánosság előtt szabálytalanságokról, nem hívta fel a figyelmünket arra, hogy itt valami nem jól működik, sőt ellenkezőleg, ezen a közgyűlésen azt mondta, hogy az rt. hat év óta nyilvánosan működött, nagyon jó eredményeket és nagyon nagy sikereket ért el, és mindez az alapító vezérigazgató asszonynak köszönhető. Úgy gondolom, Rabár úrról nem lehet azt mondani, hogy a Horn-kormány köréhez tartozott volna, hiszen ő inkább az Orbán-Torgyán-kormányhoz áll közel.
Kérdezem miniszter urat, mi az oka annak, hogy Magyarországon ma már a siker sem lehet garancia. (Taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť