DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET egészségügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mindjárt azzal kezdem, hogy a betegek nem maradnak kezelés nélkül. Hogy miért történt ez a furcsa csavar a jogszabályalkotásban, azt igyekszem elmondani a képviselő úrnak és a már megszületett megoldásokat is.
1999. január 1-jén hatályba lépett az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerekről szóló törvény, mely kimondja, hogy egy gyógyszerkészítmény akkor forgalmazható, ha termelői és fogyasztói árát az Egészségügyi Közlönyben közzétették. Amikor ez a készítmény a jogszabályba került, még törzskönyvezés alatt állt, tehát nem volt törzskönyvezve Magyarországon, és nem volt a társadalombiztosítás által elfogadott fogyasztói ára. Ezért kellett változtatni a rendeleten, hogy a jogszabályok megfeleljenek a törvényi előírásnak.
Az eltelt időszakban megtörtént a törzskönyvezés, és a társadalombiztosítás alapjául elfogadta a készítmény százszázalékos támogatás alapjául szolgáló fogyasztói árat. A fogyasztói ár közzétételére mint új és száz százalékos támogatásba vont gyógyszernek, a törvény életbe lépése előtt nem volt mód, a gyógyszertörvény megsértését pedig csak úgy kerülhettük el, hogy kivettük a jogszabály mellékletéből. De ez nem jelentette azt, hogy megszűnik a támogatás, hiszen az adott betegcsoport kezelését továbbra is biztosítja az Egészségbiztosítási Pénztár, csak nem a különkeretes kasszából, hanem átmenetileg egyedi méltányosság szerint.
1999. július 1-jétől a módosított gyógyszertámogatásról rendelkező jogszabályban a gyógyszer termelői és fogyasztói árát kihirdetjük, ezáltal felvehető a 7. számú mellékletbe, és a gyógyszerhez való hozzájutás jogilag és szakmailag rendezett módon történik. Kérem, fogadja el a válaszomat!
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť