DR. KÁLMÁN ANDRÁS

Full text search

DR. KÁLMÁN ANDRÁS
DR. KÁLMÁN ANDRÁS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A vízügyi és egyes közlekedési törvények, törvényerejű rendeletek módosítása a koncesszióról szóló 1991. évi XVI. törvénnyel összefüggésben című 1992. évi XXXIX. törvény több vonatkozásban módosította a hajózásról szóló 1973. évi 6. törvényerejű rendeletet, többek között a következők szerint:
A hajózási tvr. módosított 20. § (2) bekezdése a kikötők minősítése tekintetében akként rendelkezik, hogy a kikötőt a hajózási hatóság rendeltetése szerint közforgalmú, országos közforgalmú, üzemi vagy szükségkikötőnek minősítheti. A (3) bekezdés szerint azokat a kikötőket, amelyek átrakodási és elosztási központként lehetővé teszik a vízi, a közúti és a vasúti személy- és áruforgalom összekapcsolását, és vonzáskörzetük az ország egész területére kiterjed, országos közforgalmú kikötőnek kell minősíteni.
A hajózási tvr. módosított 20. § (4) bekezdése konkrétan meghatározza, hogy e szabályra tekintettel mely kikötőket kell országos közforgalmú kikötőnek besorolni, és azt is elrendeli, hogy a hajózási hatóságnak mennyi időn belül kell erről rendelkeznie. (Folyamatos zaj.)
Ennek megfelelően a Közlekedési Főfelügyelet hajózási felügyelete határidőn belül elvégezte a besorolásokat. A kiadott határozatokkal összefüggésben több közigazgatási per indult, és az egyik érintett a hivatkozott jogszabály alkotmányellenességének utólagos vizsgálatára az Alkotmánybíróságon eljárást kezdeményezett.
Az Alkotmánybíróság 1997. szeptember 15-én kelt, 1201/AB/1997/6. számú határozatában megállapította, hogy a hajózásról szóló 1973. évi 6. tvr. módosított 20. § (4) bekezdés a) pontja alkotmányellenes. Ezzel egyező megállapítás várható a hajózási tvr. 20. § (4) bekezdésének más pontjával összefüggésben is.
Ugyanakkor nem kétséges, hogy az országos közforgalmú kikötők létesítéséhez és működtetéséhez alapvető nemzetgazdasági érdek fűződik. Ön előtt is ismert, hogy az Európai Unió a Dunát ugyanolyan közlekedési folyosónak tekinti, mint a kiépítendő autópálya-, illetve gyorsforgalmi úthálózatunkat. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
A koszovói helyzet rendeződésével remény van arra, hogy helyreáll a Duna déli szakaszának hajózhatósága (Az elnök ismét csenget.), és jelentős szerephez jut... Köszönöm, akkor a kérdést tenném fel.
Tisztelt Államtitkár Úr! Mit tesz a kormány annak érdekében, hogy megszűnjön az országos közforgalmú kikötők létesítését és fejlesztését akadályozó alkotmányellenes helyzet? Mikorra várható az alkotmányos állapot visszaállítása? Mikor kezdődik el és mikorra várható az országos közforgalmú kikötők kialakítása és fejlesztése?
Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť