KAPRONCZI MIHÁLY

Full text search

KAPRONCZI MIHÁLY
KAPRONCZI MIHÁLY (MIÉP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Miniszter Úr! A magyarországi horgászat és halászat ügyében interpellálni normálisan működő polgári demokráciában az e tárgyban hozott törvény megalkotása után nem egészen két évvel nem lenne ésszerű és érdemes. Sajnos, Magyarországon más a helyzet.
Az Országgyűlés 1997-ben, az MSZP-SZDSZ akkori többségével megalkotta a '97. évi XLI. törvényt, mely a halászatról és a horgászatról szól. Ez a törvény ahelyett, hogy megoldotta volna annak a sok százezer magyar horgásznak a gondjait, akiknek a horgászat a kikapcsolódást és felüdülést jelenti, ehelyett súlyosbította gondjaikat, és úgy tűnik, többségük számára lehetetlenné teszi az új évezred kezdetétől kedvenc időtöltésük gyakorlását.
Az említett törvény ugyanis elsősorban a rendszerváltás előttről itt maradt, meggazdagodni vágyó szűk érdekcsoport pénzügyi vágyait valósítja meg, és nincs tekintettel annak a közel 350 ezer kispénzű polgárnak a lehetőségeire, akiknek ez a tevékenység az életükhöz kötődik és szenvedélyükké vált.
A törvény ugyanis a horgászterületek pénzügyi alapon történő újrafelosztását írja elő haszonbérbe adás útján, amire a kis horgásznak nincs pénze, a Mohoszból pedig, úgy tűnik, eltűnt vagy nyoma veszett annak a közös pénznek, ami biztosíthatta volna a lehetőséget. Marad tehát itt is a külföldi tőke - így az üzletté váló horgászatot is csak a bőzsebű kiváltságosok gyakorolhatják majd. Mindezek után a nyugdíjasok és fiatalok nyugodt lélekkel szögre akaszthatják felszereléseiket, nem fogják anyagilag bírni. Magyarország valamikor a horgászok paradicsoma volt, a törvény végrehajtása után az elektromos és hálós halászokon kívül a kiváltságosok lehetősége lesz. Várhatóan az orvhalászat is hatalmas mértékben fog terjedni.
Kérdéseim:
1. Tervezi-e a kormány, hogy a törvényt olyan formában módosítja hatálybalépése előtt, hogy a 350 ezer horgász és hozzátartozói, a kispénzű magyarok továbbra is hódolhassanak ezen egészséges szenvedélyüknek?
2. Ez a törvénymódosítás - amennyiben benyújtásra kerül - tartalmazni fog-e olyan passzusokat, melyek a halállomány védelmét jelentik a jelenlegi ipari halászattól?
3. Hogyan érhető el, hogy a magyar vizeken a horgász ne a külföldi bérlőnek fizessen harácsot, hanem ezután is nyugodtan horgászhasson?
Miniszter úr, várom valós válaszát. (Taps a MIÉP padsoraiban.)
(14.40)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť