DR. OROSHÁZI GYÖRGY

Full text search

DR. OROSHÁZI GYÖRGY
DR. OROSHÁZI GYÖRGY (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy e késői órán egypár gondolatot elmondjak az elhíresült dioxinról, amit a nyugat-európai élelmiszerekben találtunk. Mondhatnánk azt is, hogy szinte tű keresése a szénakazalban, olyan nehéz a dioxin megtalálása.
Az EU tagországaiban, elsősorban Belgiumban kirobban dioxinügy hazánkban is ráirányította a figyelmet erre az igen veszélyes anyagra. Talán emlékeznek a tisztelt képviselőtársaim, hogy a Xyladecor fakonzerváló szer összetételét ezen vegyület miatt kellett évekkel ezelőtt megváltoztatni, ugyanis a dioxin igen csekély mennyiségben is rákkeltő hatású, a szervezetben kumulálódik. Információim szerint hazánk környezeti terhelése - víz, talaj, levegő - egyéb európai országokkal összehasonlítva igen alacsony, a fejlett ipari országoké lényegesen magasabb. Mindenesetre a belgiumi botrány nyilvánvalóvá tette, hogy a világ felkészülhet arra, hogy a jövőben olyan anyagokkal is szennyeződhetnek az élelmiszereink, amelyekre eddig gondolni sem mertünk.
A mai napig nem tisztázott, hogy az úgynevezett belgiumi eset szándékos vagy véletlen károkozás volt-e, a vizsgálat folyamatban van. A sajtóból nyert értesüléseink szerint az FVM állat-egészségügyi szolgálata az ügy nyilvánosságra kerülése óta intézkedéseivel mindent megtesz, hogy dioxinnal esetlegesen terhelt takarmányok, illetve élelmiszerek ne kerülhessenek felhasználásra. Itt szeretném elmondani, hogy nehéz a dioxin kimutatása. Képzeljünk el egy 50 méteres úszómedencét, ebbe egy gombostűfejnyi anyag kerül be, és ezt kell kimutatni; elmondhatjuk, hogy tűt keresünk a szénakazalban.
Egyetlen élelmiszer- vagy takarmányminta vizsgálata körülbelül 200 ezer forintba kerül. Ennek oka, hogy a vizsgálathoz felhasznált vegyszerek nagyon drágák, egyetlen berendezéshez az analitikai sztenderd 750 ezer forintba kerül, és a vizsgálathoz szükséges gázkromatográfok, illetve tömegspektrométerek ára is igen borsosnak mondható.
Itt szeretném a képviselőtársaimat figyelmeztetni arra, hogy a Független Kisgazdapárt képviselői mindig javasolják a magyar élelmiszerek vásárlását. Nagyon gyakran vitába keveredünk főleg MSZP-s képviselőtársainkkal a kisgazdaságok kapcsán. A kisgazdaságokról mindent el lehet mondani, de egyet nem, azt, hogy nem természetes anyagokat használnak fel. Ha a táplálkozási láncba egy ilyen mérgező anyag bekerül, mint a dioxin, sajnos előfordulhat, hogy az emberi szervezetbe is bekerül, kumulálódik, és nagyon sok esetben a veserák keltésével vádolják ezt az anyagot. A magyar parasztemberek mentalitásától távol áll, hogy nem természetes anyagokat használnak. Vidéki embereket megkérdezve az olyan állatokat, amelyek valami gyanúját mutatják a betegségnek, egyszerűen nem vágják le. Azokból az élelmiszerekből, amelyek az élelmiszer-kereskedelmi láncolatba bekerülnek, gyakran szinte ilyen költséges analitikai módszerekkel lehetne kimutatni a szereket.
Itt szeretném még egyszer felhívni a képviselőtársaim figyelmét, hogy a jövőben is támogassák a magyar termékeket és a kistermelők termékeit. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť