DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt kormánypárti Képviselőtársaim! Azért, hogy a jegyzőkönyv precízen tartalmazza, külön ki kell térnem arra, hogy nem szóbotlás volt, hogy a "Ház" helyett "tisztelt kormánypárti képviselőtársaim" megszólítást használtam, hiszen éjfél után, e hajnali órában - 1 óra lesz rövidesen - egyetlenegy ellenzéki képviselő sincs jelen. A kormányzati oldalról van miniszter, államtitkár, frakcióvezető-helyettes, meghatározó fontosságú személyek. Úgy gondolom, hogy ezt a tényt azért is rögzíteni kell, mert az ellenzék mindaddig itt volt a plenáris ülésteremben, amíg lehetett gyalázni a miniszterelnököt, lehetett gyalázni a kormányzati oldalt, amikor viszont a munka ideje következett, ők távoztak, mert ez már őket nem érdekli. (Várhegyi Attila: Úgy van! - Taps.)
Nos, ami a dioxinmérgezést illeti, 1999. június 2-án Belgiumban a belga állat-egészségügyi hatóság bejelentette, hogy több baromfiállományban a tojástermelési és keltetési problémák kivizsgálása során dioxinmérgezést állapítottak meg. Másnap, tehát június 3-án már az Európai Unió brüsszeli állandó állatorvosi bizottsága határozatban rendelte el Belgiumban a baromfitermékek és állati eredetű tápok forgalmazásának leállítását és a szennyeződés kiterjedtségének a felderítését. A következő nap, tehát június 4-én a felderítés és a belga, továbbá a német, a holland és a francia hatóságok állat-egészségügyi jelentése alapján az EU állandó állatorvosi bizottsága újabb döntésében elrendelte a sertés- és szarvasmarha-telepek zárlatát, és az 1999. január 15-e és június 1-je között termelt hús, tojás és tejtermékek zárolását és megsemmisítését, amennyiben azok dioxinszennyezettsége kimutatható. A felderítést Belgiumon kívül az érintett országoknál is kötelezővé tette.
Ennek megfelelően a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrzési főosztálya már az első napon, tehát június 2-án, majd június 3-án megfelelő korlátozásokat rendelt el, majd június 8-án az intézkedéseit közleményben jelentette be. Ennek megfelelően előreláthatólag két hét időtartamra, illetve a helyzet teljes körű tisztázásáig a Belgiumból, Franciaországból, Németországból és Hollandiából származó termékekre felfüggesztettük minden zsír- és olajtartalmú állati takarmány, továbbá szarvasmarha, sertés és baromfi eredetű nyers, félkész és késztermék behozatalát. A raktáron és forgalomban lévő árut pedig a vizsgálatok alapján történő döntésig zárolni rendeltük el.
A világ számos országa hasonló intézkedéseket jelentett be, ami sajnos a magyar áruk forgalmát is korlátozza, mert jobb esetben dioxinmentességi nyilatkozathoz, rosszabb esetben, például Lengyelország vonatkozásában már laboratóriumi vizsgálatokhoz köti az exportot. A laboratóriumi vizsgálatok bonyolultak és költségesek. Az állat-egészségügyi szolgálat egyes laboratóriumainak felszereltsége lehetővé teszi a vizsgálatok megkezdését a módszerek egyeztetését követően. Ezért két laboratóriumi szakembert kiutaztattunk Németországba és Hollandiába, hogy a nemzetközileg elfogadott módszereket tanulmányozhassuk és azokat alkalmazhassuk.
Igen fontos kérdést vetett fel tehát Orosházi képviselőtársunk, és elmondhatom, hogy az előzetes információk szerint 500 tonnánként kell vizsgálni a kérdéses tételeket. Ez azt jelenti, hogy körülbelül évi 1200 vizsgálat irányulna dioxinra, ez mintánként 200 ezer forint vizsgálati költséget jelent, és egy olyan állapotfelmérési vizsgálatot is el kell végezni, amelynek külön 165 millió forintos költségkihatása van. De ezeket a vizsgálatokat el kell végeznünk, és fel kell készülnünk a dioxinmérgezéssel ellentétes valóság bizonyítására. Magyarországon ugyanis szerencsére ilyen mérgezés nem mutatható ki, annak semmilyen nyomeleme egyelőre Magyarországon nincs. Ezzel a fokozott ellenőrzéssel azt szeretnénk bizonyítani a világ számára, hogy mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy az állat-egészségügyi előírások világviszonylatban is kiemelkedő módszereinek alkalmazásával kizárjuk a dioxinmérgezést, hogy így Magyarországot ne sújtsa ez a szörnyű átok, amely úgy jelent meg, hogy tulajdonképpen a világ még azt sem tudja, mitől keletkezett a dioxinmérgezés.
Köszönöm a megtisztelő figyelmüket, és azt, hogy a kormányzati oldalról ilyen sokan még a hajnali órákban is részt vesznek a munkában. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť