VÁRHEGYI ATTILA

Full text search

VÁRHEGYI ATTILA
VÁRHEGYI ATTILA, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Belügyminisztérium az ön által említett határozataival adta önkormányzati tulajdonba a Baranya Megyei Vízművállalat teljes vagyonát, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény és az egyes állami tulajdonban lévő vagyontárgyak önkormányzatok tulajdonba adásáról szóló 1991. évi XXXIII. törvény rendelkezései alapján.
A vagyon meghatározott része az érintett önkormányzatok kizárólagos, míg másik része a közös tulajdonába került. Az alapító jogok gyakorlására Komló, Mohács, Siklós, Szigetvár és Harkány településeket, illetőleg a Baranya megyei önkormányzatot jelölte ki a határozat. Az úgynevezett nem közművagyonról szóló határozat kibocsátásával - 1994. július 11. -, illetőleg kézhez vételével jogerőssé és végrehajthatóvá vált, tekintettel arra, hogy senki nem indított eredményes keresetet.
Az államigazgatási eljárás általános szabályairól szóló 1957. évi IV. törvény szerint a határozat végrehajtását az elsőfokon eljárt közigazgatási szerv, jelen esetben a Baranya megyei vagyonátadó bizottság jogosult és köteles elrendelni. Erre a jogerőre emelkedéstől számított 3 éven belül van lehetőség. Az eltelt közel 5 év alatt nem merült fel a végrehajtás igénye, erre irányuló intézkedés tehát az elévülési idő eltelte miatt már nem tehető. A rendelkezésre álló adatok szerint az alapítói jogok gyakorlásával felruházott önkormányzatok 1996. december 31-ei hatállyal elhatározták a vállalat átalakítását, és az Ötv. 38. §-ában foglaltaknak megfelelően visszabízták a vagyont a további zavartalan működtetés biztosítása céljából.
Ezt követően 1997. április 1-jei hatállyal hozzávetőlegesen a korábbi üzemigazgatóságok területén több kft.-t hoztak létre az érintettek, illetőleg egyes önkormányzatok önállóan oldották meg a vízellátást kht. keretében, vagy a Dél-dunántúli Regionális Vízmű Rt.-vel kötöttek üzemeltetési szerződést.
A közös tulajdonban lévő nem közművagyont az érintett kft.-k használják, noha arra 1997. július 1. óta végelszámolási eljárás folyik. A végelszámolást egy pécsi kft. végzi az alapítók megbízásából. A végelszámolási eljárás befejezése után - amikor az egyes önkormányzatok konkrét tulajdont szereztek a vagyontárgyakon - kerülhet sor arra, hogy az érintett kft.-k apportálás útján tulajdont szereznek a vagyon felett, és attól kezdve mint társasági tulajdonnal gazdálkodhatnak, s tehetnek eleget kötelességeiknek.
A Víz- és Csatornaművek Országos Szakmai Szövetségétől nyert tájékoztatás szerint a volt Baranya Megyei Vízművállalattól vagyonhoz jutott önkormányzatok mindegyike eleget tud tenni az Ötv. 8. §-ában meghatározott vízellátási kötelezettségének, sehonnan sem érkezett ezzel ellentétes bejelentés vagy panasz. A lakosság ellátásában tehát nincs gond.
Összegezve megállapítható, hogy az eljárás államigazgatási szakasza a vagyon önkormányzati tulajdonba adásával 1994-ben lezárult. Ezt követően a tulajdonossá vált önkormányzatok joga és felelőssége, hogy a vagyonukkal milyen módon rendelkeznek.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť