VÁRHEGYI ATTILA

Full text search

VÁRHEGYI ATTILA
VÁRHEGYI ATTILA, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Először is: egy ilyen súlyos témánál, méghozzá azért súlyos téma, mert a magyar kulturális és tulajdonképpen az egész társadalom története nagyon nagy mértékben összefügg ennek a műemlékegyüttesnek a sorsával, egy ilyen kérdésnél üres ellenzéki padsorokkal kell szembenézni, ami azt mutatja, hogy a megfigyelési bizottságon vagy az úgynevezett Lockheed-bizottságon kívül egy történelmi együttes sorsa már kevésbé érdekli az ellenzéket, erre már nem kíváncsi.
A második szomorú dolog az, hogy nem kíváncsi az ellenzéknek azon része sem, amelyik folyamatosan valamiféle vidék-főváros ellentétet jelentő magatartást próbál a kormányra mintegy ráerőszakolni és ezzel vádolni a kormányt, miközben majd arról szeretnék beszámolni néhány mondatban, hogy milyen jelentős mértékben kíván a kormány szerepet vállalni egy komoly, a fővárost és az egész országot érintő műemlékegyüttes ügyében.
A harmadik szomorúság az, hogy az igen tisztelt ellenzéki képviselőtársak egy része az elmúlt négy esztendőben nagyon sokat tehetett volna azért, hogy a Várbazár és a Szent György tér felújítása megkezdődjön, sőt, ha jól emlékszem, szoktak itt az ülésteremben olyan képviselők is lenni, akik korábban évtizedeken keresztül igen sokat tehettek volna azért, hogy ez az épületegyüttes méltó módon álljon nemcsak Magyarország polgárai, hanem Európa vagy ahogy a képviselő úr elmondta, a világ bármely ide látogató polgára számára is.
Hadd szóljak néhány szót arról - a késői órára való tekintettel valóban csak néhány szót -, hogy mit tervezünk, illetve hogy mi történik már idén is a Várbazár és a Szent György tér felújításával kapcsolatban. Az egyik, hogy a kormány és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma egyik kiemelt feladatának tekinti a műemlékek felújítását, a műemlékek karbantartását, hiszen olyan ünnep előtt állunk, amikor illő módon - ahogy a menyasszonyt is fel szokták öltöztetni az ünnepre szép ruhába - történelmi emlékeinket nekünk is illő módon fel kell öltöztetnünk, fel kell újítanunk, és oda olyan funkciókat kell elhelyezni, amelyek a nagyközönség számára is használhatóvá teszik ezeket a létesítményeket.
A Várbazár felújítása mindenképpen az egyik kiemelt feladata a műemlék-felújítási programnak. Történelmi és építészeti jelentőségéről hadd ne szóljak, s hadd szóljak csupán arról, hogy 1999-ben milyen összegeket kíván a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a kormány ennek az épületegyüttesnek, műemlékegyüttesnek a felújítására fordítani. A Szent György tér felújításának megkezdésére 242 millió forintot kíván fordítani, ebből a Sándor-palota 50 millió forinttal, a közműfejlesztések és -tervezések összesen 192 millió forinttal szerepelnek. Hiszen még a tervezést sem csinálták meg tisztességesen az előző kormány illetékes szakemberei.
A Várbazár állami feladataira '99-ben: régészeti feltárásra 60 millió forint, bérlemények kiváltására 450 millió forint, közműfejlesztésekre és -tervezésekre 148 millió forint, műemléki helyreállításra 100 millió forint. Ez összesen 758 millió forint, tehát a két jelentős projekt együttes támogatása 1999-ben 1 milliárd forint állami részről.
(0.50)
Mint ahogy a képviselő úr is elmondta, a kormány-előterjesztés elkészült, és reményeink szerint a kormány - akár sürgős eljárásban is - minél hamarabb megtárgyalja. Azt követően akár ebben a körben, akár a képviselő úrnak, illetve az érintett önkormányzatoknak vagy legalábbis azoknak a képviselőknek, akiket ez egyáltalán érdekel, nagyon szívesen számolok be - amennyiben erre lehetőség nyílik majd - még jobb hírekről, még gyorsabb helyreállításról úgy, hogy ez az állami költségvetést a lehető legkisebb mértékben, de a haszna a polgárokat a lehető legnagyobb mértékben érintse.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť