BAUER TAMÁS

Full text search

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Tehát hogy a Balaton védelmében miért van szükség a jogalkotás alapelveinek a nyilvánvaló megsértésére, erről beszélek itt most már hat egész perce. (Közbeszólások a kormánypártok és a MIÉP soraiból. - Dr. Bánk Attila: A Balaton van a napirenden! Nem másról kell most beszélni!) Tudom, hogy ez nem kényelmes Bánk Attila frakcióvezető úrnak, én tudom, hogy ez nem kényelmes - de mégis el kell mondani! Hogy legyen világos: miért kell ugyanazzal foglalkoznia ma az Országgyűlésnek, amiről önök néhány héttel ezelőtt hoztak egy olyan törvényt, amiről most is elmondják, akkor is elmondták, hogy rossz. (Rozgonyi Ernő: És ha rossz, akkor ne javítsuk ki? Vagy mi a probléma? Nem értem!)
Ami pedig a Balatont illeti, tisztelt Országgyűlés (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Na végre!), lássunk világosan. Itt két fontos érdek ütközik. Az egyik fontos érdek a Balaton és az egész környezet védelme. A másik fontos érdek, hogy azoknak az állampolgároknak, akiknek évtizedek óta ingatlantulajdona van a Balaton környékén, a Balaton partjának közelében, és akik abban a hiszemben szereztek ingatlantulajdont a Balaton körül, hogy ha nem is azonnal, de majd öt év múlva, tíz év múlva az állam megteremti annak a feltételeit - kommunális feltételeit, csatornázást s a többit -, hogy ott a saját tulajdonukra építkezhessenek, ezeknek az állampolgároknak is van egy érdeke. És arra találták ki az államot meg a parlamentet, hogy valamiféle optimális megoldást keressen ennek a kétféle érdeknek az egyeztetésére - ez a mi feladatunk!
(9.50)
Az az érzésem, hogy sem a szocializmus időszakának az állama, kormánya és Országgyűlése, sem a megelőző két ciklus kormánya és Országgyűlése, sem a jelenlegi kormány és Országgyűlés nem tudta megfelelően egyeztetni ezt a kétféle érdeket - mert mind a kétféle érdek létezik!
Most is azt látjuk, hogy egy határidők nélküli, bizonytalan időre szóló tilalom kerül megfogalmazásra, most már nem minisztériumi vagy kormányrendelettel, hanem parlamenti döntéssel, és ez nem oldja meg azt a problémát, ami itt az igazi probléma. Nem oldotta meg az a törvény sem, amit elfogadott az Országgyűlés, és nem fogja megoldani az a törvény sem, amit el fognak fogadni. Nincs is elképzelésem arra nézve, hogy lesz-e erre valaha a mi életünkben és a nálunk fiatalabb ifjú demokraták - a "fiatal" biztosan stimmel rájuk -, fiatal demokraták életében megoldás. Ezért nem lehetünk elégedettek azzal, amit a kormány-előterjesztésre elfogadott az Országgyűlés; és jó lett volna, ha a kormány legalább elnézést kérne, hogy egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amiből csak rossz törvény születhetett, és hogy ez ezzel a javaslattal sem lesz megoldva. Ezért örülni, lelkesedni nyilvánvalóan semmi okunk.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť