DR. SÁRINGER GYULA

Full text search

DR. SÁRINGER GYULA
DR. SÁRINGER GYULA (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! 1956 óta élek a Balaton partján, és mint biológus, figyelemmel kísérem a Balaton vízminőségét is. Engem zavar egy információ, amely minden évben megjelenik az újságokban. Nevezetesen az, hogy a Gazdasági Minisztérium idegenforgalmi helyettes államtitkára mindig elmondja, hogy Magyarország az elmúlt évben az idegenforgalomból 2,4 milliárd vagy 3,2 milliárd amerikai dollárnak megfelelő pénzösszeget gyűjtött be, és ennek a 40 százalékát a Balaton hozza. Engem az zavar ebben az egész dologban, hogy ebből a 40 százalékból nem jut elég pénz a Balaton szennyvízelvezető rendszerének, illetve a szennyvíztisztító rendszereknek az építésére.
A másik dolog: ha szabad elmondanom, 1976 óta én organizálom a Balaton környékén a szúnyogirtást mint biológus. Minden évben előfordul, hogy a szúnyogirtás teljes költségét az önkormányzatokkal akarják megfizettetni - de az előtte való évben az önkormányzatoknak nem szólnak, hogy tervezzék be a költségvetésükbe a következő évi szúnyogirtás költségét! Az idén hasonló a helyzet: a szúnyogirtás 50 százalékát a Balaton körül lévő 43 önkormányzatnak kell megfizetnie. Úgy tudom, hogy eddig harmincegynéhány önkormányzat jelentette, hogy hajlandó kifizetni a szúnyogirtás 50 százalékát. Ez nem egy nagy összeg, mert 36 millió forintba kerül a hatszori szúnyogpermetezés.
Nekem az a véleményem, hogy ha 2 milliárd 200 millió USA-dollárt termel Magyarország idegenforgalma, és ennek 40 százalékát a Balaton hozza, akkor nem volna szabad spórolni sem a szúnyogirtáson, sem a szennyvíztisztító berendezéseken. Az Európai Unió követelménye, hogy szennyvíztisztító rendszerek minél intenzívebben működjenek Magyarországon, és addig nem is lehet belépni az Unióba. Azt szeretném kérni, hogy fordítsunk nagyobb figyelmet ezekre a kérdésekre.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(10.00)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť