DR. TURI-KOVÁCS BÉLA

Full text search

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA
DR. TURI-KOVÁCS BÉLA (FKGP), a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A T/1248. szám alatt előterjesztett új változat, a Balaton kiemelt üdülőkörzet egyes településein az építési tevékenység átmeneti szabályozásáról szóló 1999. évi XXXII. törvény módosításáról szóló előterjesztésünk még annak idején - s ezzel kell kezdenem - Rajcsányi Péter képviselőtársunkkal együtt történt. Sőt, talán azt is mondhatnám, hogy ennek az egész ügynek ő volt az egyik szellemi atyja és talán a szellemi előkészítője is. Az a fajta féltés és ugyanakkor a Balaton iránti elkötelezettség vezette képviselőtársainkat, és remélem, vezetett minket is, a másik két előterjesztőt, amikor ezt a törvényjavaslatot előterjesztettük.
A módosításról szóló törvényjavaslat néhány pontban pontosítja, néhány pontban nézetünk szerint olyan módon kiegészíti a korábban elfogadott törvényjavaslatot, amelyre feltétlenül szükség volt.
Tegnap itt elhangzott a Házban, s azt gondolom, célzatosan hangzott el, hogy íme, ilyen a törvénykezési gyakorlata ennek a kormánykoalíciónak, hogy máris módosítani kell egy törvényt. Én azt mondom, hogy nem erről van szó, hanem arról, hogy ha ez a kormány észlel egy joghézagot, márpedig április elseje egy joghézag volt, ahol az építési tilalmak egyszeriben felszabadultak volna, s a Balaton környékén olyan helyzet alakulhatott volna ki, amit talán ellenzéki oldalról sem biztos, hogy kívánatosnak találnak; gyorsan, sürgősen kellett lépni. Az beigazolódott, és ennyiben talán igaz, ami itt elhangzott az előző napon, hogy a nagyon gyors és a nagyon sürgős tevékenységen belül mindig mutatkozhatnak joghézagok. Az én nézetem szerint - lehet, hogy ezt nem mindenki osztja, akár a koalíción belül is - helyesebb módszer az, ha látunk egy joghézagot, ha azt tapasztaljuk, ha tudjuk, hogy változtatni kell, akkor azt bátran megtesszük, még akkor is, ha kritikának tesszük ki magunkat.
Nos, mindaz, ami itt ebben a módosításban szerepel, a tegnap megtartott környezetvédelmi bizottsági ülésen már úgy merült fel, hogy talán a korábbi törvénynek a kissé gyengítése, felhígítása. Ez messze nem igaz. Ebben a módosító indítványban ugyanis, amikor arról van szó, hogy teljes közművesítettségnek mi minősül, ezt meghatározza ez a módosító indítvány, s ezt a jelenlegi hazai infrastrukturális állapotok diktálták. Nem lehet előírni olyan területen, ahol a csatornázás még mintegy 60 százaléknál tart, ha tart, hogy a csapadékvíz-elvezetés is olyan módon történjen, hogy az egy teljes körű infrastruktúrát feltételez. Itt arról van szó, hogy az esetek többségében egy fedett árokrendszerű csapadékvíz-elvezetés messzemenően megfelel a jelenlegi követelményeknek, és jószerével azt jelenti az adott helyzetben, hogy pótolja annak a lehetőségét, amit majd talán csak egy évtized múlva tudunk elérni.
De van ebben a javaslatban más is, amit, úgy gondolom, talán szigorításnak kellene tekinteni, de nem szigorítás, hanem a Balaton megóvásának egyik eszköze. Miről van szó? Arról van szó, hogy milyen távolságon belül legyen abszolút tilalom a beépítésre.
(9.20)
Azt gondolom, hogy az, ami régi-régi cél, és nem a mostani kormány alatt, és nem az előző meg az azt megelőző, hanem még azt kell mondanom, hogy az antivilágban is úgy történt, hogy minden évben újra meg újra valaki felvetette, hogy jó lenne, ha a Balatont körbe lehetne járni. Jó lenne, ha a Balaton olyan módon lenne szabad, hogy ahhoz a vízhez, amely mindannyiunké, hozzáférhetne netalántán az a polgár is, akinek éppen nincs parti üdülője; vagy netalántán, mint régebben az üdülők, vagy netalántán, mint régebben a kiváltságosok, akiknek olyan üdülőik voltak, ahova csak ők mehettek. Én azt gondolom, hogy ma a pénz foglalja el ugyanezt a helyet. Tehát nem érzékelem, hogy ebben valami alapvető változás lenne, hiszen a polgár számára teljesen mindegy, hogy ki az, aki nem engedi őt a vízhez.
Mi azt gondoljuk, hogy ez egy lépés előre; nem egy nagy lépés, de már egy olyan kezdemény, amelyből lehet valamilyen eredmény.
Nos, úgy gondoljuk, hogy mindezeknek az elérése nagyon fontos cél. Fontos viszont az is, hogy ne történjen a törvényben olyan fajta rendelkezés, amely utóbb nem végrehajtható - a foghíjak beépítésére gondolok. Ahol olyan foghíjak vannak, amelyek beépítésre várnak, és amelyeket vétek nem beépíteni - hiszen ott akkor olyan területek maradnak, amelyek minden szempontból előnytelenek -, ott viszont meg kell tudnunk engedni, hogy ez a beépítés rendezetten és természetesen a helyi rendezési terveknek is megfelelően megtörténjen.
Tisztelt Ház! Ez a módosító indítvány tehát mindezeket célozza.
Valamiről még szólnunk kell, és arra kérem az igen tisztelt elnök urat, hogy ebben az ügyben még kaphasson szót Horváth Balázs előterjesztőtársam.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť