DR. BOGNÁR LÁSZLÓ

Full text search

DR. BOGNÁR LÁSZLÓ
DR. BOGNÁR LÁSZLÓ, a társadalmi szervezetek bizottságának elnöke: Köszönöm, elnök úr. Három rövid gondolatom van. Tiszteletben tartom Béki Gabriella és az SZDSZ azon nézetét, hogy ne kapjanak a parlamenti pártok, tartsák el őket az anyaegyesületek. Majdnem még én is egyetértek vele, de nem mondom azt, hogy ez igazságtalanság volt, hanem elfogadom, hogy az öt párt... - miután engem is meggyőztek arról, hogy kell a pénz az ifjúsági szervezetekre, bár én is azt mondhatnám, hogy jobb lenne, ha eltartanák őket, de nem. Lehet, hogy ez kicsit igazságtalan, viszont demokratikus volt az elosztás.
A másik gondolat, még visszább mennék Szászfalvi képviselő úrnál is: a bizottság 1998 nyarán, július 2-án tartott ülésén már erről szó volt, mégpedig arról, hogy az ifjúsági szervezeteket mandátumarányosan támogatjuk, ott egy ilyen konszenzus született. Igaz, hogy azok a lépések később kezdődtek, de akkor már kezdett kialakulni ennek a közmegegyezésnek a csírája.
Egy utolsó gondolat: valóban lehet, hogy egyes albizottságok között egy kis elosztási arányhiba van, azok többet tudtak adni, ezek kevesebbet, de végül is ebből a pénzből úgy osztottuk el az albizottságoknak, hogy tulajdonképpen matematikai arányt kaptak, ez volt a lényeg. Annyit kapott a szociális testület, amennyi körülbelül jelentkezett és érvényes pályázata volt, annyit kapott mindegyik, és ezen belül osztottuk el. Gondoljatok bele, kedves képviselőtársaim - most itt kiszámoltam -, hogy ha a 317 millió forintot elosztjuk, és mindenkinek adunk, akkor 250 ezer jutott volna mindenkire. Ezt nem lehet csinálni, hiszen van, akinek több millió kellene ahhoz, hogy egyáltalán életben tartsuk. Valóban nem volt teljesen igazságos, nem is lehet, hiszen úgy, ahogy jogszolgáltatás van Magyarországon és nem igazságszolgáltatás, itt is egy demokratikus elosztás volt, amiben egy kicsit hibáztunk. Próbáljuk ezt jobbá tenni olyan arányban, hogy több pénzt próbálunk valahogy beszerezni az egy százalékból, és egy kicsit át szeretnénk tolni bizonyos fix, stabil civil szervezeteket, amelyek már régi kövületek, a központi költségvetésbe, így kevesebb lenne a szervezet, és egy kicsit több pénzt kérnénk jövőre. Talán akkor annyival igazságosabbak lennénk, mint amennyivel több pénzünk is lenne.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť