ISTVÁN JÓZSEF

Full text search

ISTVÁN JÓZSEF
ISTVÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselőtársaim! A Független Kisgazdapárt képviselőcsoportjának nevében szeretnék elmondani pár olyan dolgot, amit fontosnak tartok, hogy a társadalmi szervezetek költségvetési támogatásáról szóló bizottsági határozat megszavazása előtt a tisztelt Házat tájékoztatni tudjuk, és ennek a bizottsági határozatnak a megszavazása bizonyos mértékig megkönnyítse a képviselők munkáját.
Az 1999. évi költségvetésről szóló 1998. évi XC. törvény nekünk azt a feladatot adta, hogy a költségvetésben az elmúlt esztendő végén a parlament által megszavazott és az I. fejezet 8. címszó alatt meghatározott 323,1 millió forintot a bizottság pályázat útján ossza szét. A kormány a 2028/1999. (II.12.) Korm. határozat alapján ebből 6,1 millió forintot a maga elosztási körébe vont, így 317 millió forint volt az a teljes összeg, amelyet ennek a bizottságnak pályázat útján el kellett osztani. Természetesen ezt a 6,1 millió forintot is a kormány részéről erre a célra, tehát a társadalmi szervezetek támogatására használhatja fel, és nem másra.
(17.40)
Röviden valamit a társadalmi szervezetekről: vannak Magyarországon és nem kevesen olyanok, akik úgy gondolják, hogy a társadalmi szervezet itt Magyarországon dísz a kabáthajtókán, vagy hallottam ilyen kifejezéseket is, hogy a kalap mellé bojt. A Független Kisgazdapárt képviselőcsoportjának nem ez a véleménye, és a többségnek - és ezt elmondhatom -, az ebben a bizottságban dolgozó képviselőknek, akár kormányoldal részéről, akár az ellenzéki oldal részéről egészen más véleményük van, sokkal komolyabban veszik ezt.
Úgy gondoljuk, hogy a társadalmi szervezetek Magyarországon a demokrácia alapkövei és letéteményesei. Nélkülük a demokrácia nem tud igazán működni. A demokráciának a társadalmi szervezetek fokmérői és iránytűi is, egyben a jövőre, a jelenre nézve tükör, amelybe beletekinthetünk, és mindig megvizsgálhatjuk önmagunkat, hogy hol is állunk a demokrácia építésében.
Elhangzott a bizottság munkájával, az elosztásokkal kapcsolatban, hogy milyen elveket próbáltunk felállítani, természetesen többségi, 90 százalékos együttes döntés alapján. Az értékrend volt számunkra nagyon fontos, hogy lehetőleg mindazok a társadalmi szervezetek kapjanak támogatást ebből az összegből, amelyek nemzeti, polgári, a nemzetünket, népünket és annak ügyét szolgáló munkát végeznek és vállalnak fel ebben az országban, olyan munkákat, amelyeket sem a kormányzat, sem a parlament, sem egyéb más szervezetek ebben az országban nem tudnak felvállalni. Miután a társadalmi szervezetek többsége alulról építkező demokratikus szervezet, nagyon fontos feladatokat végeznek nem csak az országhatáron belül, átnyúlik ez országhatáron kívülre is. Mondhatjuk azt, hogy sokszor nemzetközi kitekintésű, kisebb-nagyobb régiókban tevékenykedő, országhatárunkat átlépő, az Európai Unióhoz való csatlakozásunkat is elősegítő nagyon sok olyan társadalmi szervezet munkálkodik akár olyan fontos dolgokban is, hogy segít bennünket a meglévő törvényeink módosításában, hozzáigazításában az európai uniós törvényekhez és sok más tekintetben is. Nagyon fontos kapcsolattartások vannak az ifjúsági szervezetek esetében és más társadalmi szervezetek esetében is.
Arról volt szó, hogy mielőtt a pályázatot kiírtuk, megpróbáltuk a pályázati kiírást nagyon komolyan előkészíteni. Egyetlen nagyon komoly vita volt a pályázat kiírása előtt, az, hogy alapítványokat támogassunk vagy ne támogassunk. Azok a képviselők, akik ebben a munkában már az elmúlt ciklusokban is részt vettek, azt az elvet képviselték - többek között magam is ezt képviseltem -, hogy az alapítványok ne kerüljenek be ebbe a támogatásba. Több oka van ennek. Részben az, hogy az alapítványok más cím alatt, más helyről kapnak támogatásokat, részben a gyakorlatból tudtam azt, hogy nagyon sok lesz a pályázat, emiatt a rendelkezésünkre álló pénz szétosztása óriási gondot fog okozni, annak ellenére, hogy 1200 pályázatból csak 653 pályázat nyerte el a bizottság támogatását.
Szeretném nagyon röviden elmondani azt is, hogy a bizottság hat albizottságban végezte a munkáját. Mind a hat albizottságban voltak a bizottságból kormányzati és ellenzéki képviselők, s velük együtt kormányzati és ellenzéki szakértők is, emellett minden pártnak lehetősége volt minden albizottságban a saját szakértőjét is segítségül hívni. Tehát hat albizottság működött, a bizottság ezek segítségével készítette elő ezt a törvénytervezetet. Az első albizottság az egészségügyi, rehabilitációs, prevenciós, egészségmegőrző szervezetek támogatását; a második a gyermek- és az ifjúsági szervezetek feladataival és érdekképviseletével foglalkozó; a harmadik a természet- és környezetvédelmi tevékenységet végző; a negyedik az oktatási, ismeretterjesztő, kulturális, művelődési feladatokat ellátó, tudományos tevékenységet végző szervezetek támogatását készítette elő. Kellett egy ötödik albizottság is - ilyen az elmúlt ciklusokban is működött -, ez azokkal a szervezetekkel foglalkozott, amelyeket semmilyen körülmények között nem lehetett ebben a négyben elhelyezni, az úgynevezett egyéb közérdekű feladatokat ellátó bizottság; valamint a hatodik albizottsághoz kerültek azok az ifjúsági szervezetek, amelyek között - erről már tájékoztatást kaptak az országgyűlési képviselők - a teljes összeg 6 százaléka került felosztásra.
A pályázatok arányairól röviden: az első albizottságban mintegy 100 pályázat nyert támogatást, a második albizottságban 68, a harmadik albizottságban 83, a negyedik albizottságban - ez volt a legtöbb -, az oktatási, kulturális, tudományos tevékenységet támogató albizottságban 270, az ötödikben 124, és a hatodikban, az ifjúságiban 8 szervezet nyert támogatást.
A támogatások összegéről csak annyit, hogy a legkisebb összeg 200 ezer forint volt, a legnagyobb 2 millió körül. Természetesen nagyon kevés szervezetnek tudtunk 2 millió körüli támogatást adni, a pályázók 90 százaléka 1 millió és 1 millió alatt kapott, közelebb a félmillióhoz. A támogatást minden szervezet, egyesület a működésre kapta. Természetesen a társadalmi szervezeteknek nem ebből kell a működésüket biztosítaniuk. Elhangzott már, de szeretném én is aláhúzni és hangsúlyozni, hogy ez csak töredéke a társadalmi szervezetek támogatásának, hiszen a minisztériumok - az Oktatási Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Környezetvédelmi Minisztérium, az Egészségügyi Minisztérium, az Ifjúsági Minisztérium - és a kormány által nyújtott 6,1 millió forinttal együtt többszörösen meghatványozódik. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a magyar adózó állampolgároknak szabad joguk van arra, hogy az egy százaléknyi jövedelemadójukkal bármely társadalmi szervezetet szabadon, saját döntésük alapján támogassanak. Ezek sem kis összegek, és reméljük, hogy évről évre, ahogy az egyszázalékos jövedelemadó-támogatás jobban bejut a köztudatba, ezek még emelkedni fognak.
Még két dologról szeretnék szólni röviden. Az egyik az, hogy furcsa dolog, ha egy bizottság a saját indítványához módosító indítványt nyújt be. Úgy gondolom, hogy erről a tisztelt Házat röviden kell tájékoztatni. Miért történt ez? Azért történt, mert a hat albizottság által végzett munkánknál nem mindig tudtuk szinopszisban együtt látni a dolgokat, és siettünk, hogy meglegyen a határozat, hogy a magyar parlament minél előbb el tudja fogadni azt, így a társadalmi szervezetek minél előbb megkapják a működésükhöz fontos támogatást, hiszen nagyon sok társadalmi szervezetnek a működése ettől függ. Tehát siettünk, és amikor elkészítettük a tervezetet, akkor vettük észre, hogy bizonyos társadalmi szervezetek vagy kimaradtak, vagy nem a súlyuknak megfelelően kaptak támogatást. Úgy gondolom, nem szégyen, ha időben észrevesszük a saját hibánkat és korrigáljuk, nem akartuk, hogy a parlament elé hozzuk. Ezért vállaltuk a módosításokat is, és azt kérjük a tisztelt képviselőtársaimtól, hogy támogassák azokat a módosító indítványokat, amelyeket az előterjesztők is támogatnak. Ahogy elhangzott, volt olyan képviselőtársunk, aki más értékrend szerint gondolta ezt az elosztást, természetesen ezt nem tudjuk támogatni.
És még egy dolgot utoljára befejezésként: én a bizottság nevében tisztelettel megköszönöm a költségvetési bizottság munkáját, amely nagyon fontos, hiszen a költségvetési bizottság adta rá az áldását. A költségvetési bizottság nem módosított, elfogadta mind a mi beterjesztésünket és támogatta a módosításainkat is. Ezért tisztelettel kérem a Független Kisgazdapárt képviselőcsoportjának nevében, hogy a magyar parlament kellő vita után, ha még lehet, a holnapi napon szavazza meg a társadalmi szervezetek költségvetési támogatását, váljon ez törvénnyé, hogy a támogatottak minél előbb kapják meg a Pénzügyminisztériumon keresztül azt az összeget, amely ebben benne foglaltatik.
Köszönöm szépen a türelmüket. (Taps.)
(17.50)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť