BABÁK MIHÁLY

Full text search

BABÁK MIHÁLY
BABÁK MIHÁLY (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kérem, engedjék meg, hogy néhány gondolatomat elmondjam a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény - a későbbiekben: Hpt. - módosításáról szóló T/760. szám alatt jegyzett törvényjavaslathoz.
(18.30)
Az elmúlt időszakban a pénz- és tőkepiacon bekövetkezett változások szükségessé teszik, hogy a hitelintézet felszámolásakor ne érje további kár a betéteseket, ne érje további kár mindazon ügyfeleket, akiknek pénzügyi vagy befektetési szolgáltatásokból származó követelésük van a felszámolásra kerülő hitelintézettel szemben.
Az Országgyűlés az előző parlamenti ciklusban fogadta el a most kissé módosítani szándékozott Hpt.-t, amely lehetővé teszi azt, hogy a hitelintézetek felszámolása esetén a csődeljárásról, a felszámolási eljárásról és a végelszámolásról szóló 1991. évi II. törvényt - a csődtörvény - a Hpt. XXVI. fejezetében foglalt eltérésekkel lehessen és kell alkalmazni.
Ehelyütt kell megemlíteni, és lényeges eltérés, hogy a hitelintézet felszámolásával kapcsolatos eljárás lefolytatására a Fővárosi Bíróság kizárólagos illetékességgel rendelkezik, a felszámolónak pedig csak az Állami Pénz- és Tőkepiaci felügyelet által létrehozott közhasznú társaság jelölhető ki. Mint említettem, a speciális szabályok alapján a közhasznú társaság jelölhető ki a felszámolási eljárásra. A speciális szabályok alapján a közhasznú társaság kizárólag annak érdekében jár el, hogy a betétesek kielégítési hányada minél magasabb legyen. Az ügyfelek minél magasabb kielégítési hányadát azzal is elősegíti, hogy megállapítja a felszámolási díj összegét. Mégpedig úgy, hogy jóval alacsonyabb értékben, mint más vállalkozások esetében, ezzel is deklarálva a felszámoló társaság közhasznú jellegét. Az előző parlamenti ciklusban a korábbi kormány által beterjesztett csődtörvény-módosítás idézte elő azt a helyzetet, hogy a befektetőknek a hitelezői követelések nyilvántartásba vételéért a követelés 1 százalékát, legalább 1000 forintot és legfeljebb 100 ezer forintot be kell fizetniük. Ennek bármilyen okokból való elmaradása esetén a felszámoló nem veszi nyilvántartásba a követelést.
A törvényjavaslat célja: megakadályozni, hogy a betétesek újabb veszteséget szenvedjenek el a pénzintézeti felszámolás esetén. A módosítás elfogadása nagyon sürgős, mivel csak úgy tudunk segíteni a betéteseken, ha a módosítást március elején el lehet fogadtatni a parlamenttel. Az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet 1999. január 14-én, mint ismeretes, visszavonta a Realbank engedélyét, kezdeményezte vele szemben a felszámolási eljárás megindítását. A média is érzékenyen reagált a Realbank Rt. felszámolásával kapcsolatos eseményekre, mivel itt kellett először a betéteseknek befizetéseket teljesíteni.
Tisztelt Országgyűlés! A módosítás nemcsak a Realbanknál kialakult helyzet kezelését szolgálja, mint ahogy azt a költségvetési és pénzügyi bizottságban néhány szocialista képviselőtársam feltételezte, hanem a javaslat a hitelintézetek felszámolására vonatkozó speciális eljárást tovább erősíti, és kihangsúlyozza a felügyelet által létrehozott kht. közhasznú jellegét. Az ellenzéki képviselőknek értékelniük kellene azt a törekvést, hogy amit az előző kormány idején elfogadott törvényjavaslat elrontott, azt most ez a javaslat kijavítja. A betétesek védelme pártsemleges ügy. Kérem szépen tehát önöktől, hogy ne a szokásos reagálással fogadják a kormánypárti indítványt, hiszen annak elfogadása hiányában a betétesek joggal fogják firtatni, hogy melyik párt hibájából kell plusz költségbe verniük magukat.
A betétesek mentesülnek azon kötelezettségek megfizetése alól, amennyiben konszenzust lehetne elérni itt, a Házban abban, hogy egyik párt sem ad be a törvényjavaslathoz kapcsolódó módosító javaslatot, és így március elején el lehessen fogadni azt. Amennyiben a beidézett ellenzéki magatartás úrrá lenne, és emiatt mégis módosító javaslatok kerülnek benyújtásra, úgy a törvény csak a tizenhárom hetes parlamenti átfutással kerülne elfogadásra. Ez megakadályozná, hogy a felszámolás kezdő időpontját követően a csődtörvényben lévő negyvennapos határidő miatt a Realbank befektetői mentesülhessenek a befizetés alól.
Tisztelt Ház! Javasoljuk, hogy a már befizetett nyilvántartásba-vételi díjra, továbbá a későbbi elfogadás esetére is tartalmazzon a hitelintézet ügyfelei részére - azaz a betétesek részére - visszafizetési lehetőséget a törvényjavaslat. De ebben az esetben először be kell fizetniük az 1 százalék nyilvántartásba-vételi díjat, és csak a módosítások elfogadását követő harminc napon belül, azaz rosszabb esetben öt hónap eltelte után kaphatnák vissza befizetéseiket a betétesek.
Tisztelt Országgyűlés! Kérem, hogy az előadottakat figyelembe véve támogassák a törvényjavaslat mielőbbi sürgős elfogadását.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť