HORN GÁBOR

Full text search

HORN GÁBOR
HORN GÁBOR (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. Tulajdonképpen ezt a vitát már lefolytattuk a költségvetés kapcsán, mégis örülök, hogy újból szóba került, hiszen őszre kerülnek a pedagógusok abba a helyzetbe, hogy körülbelül egyharmaduknak kell szembesülni azzal, hogy nominálisan, tehát ténylegesen, amit hazavisznek, kevesebb lesz, mint amennyi 1998 decemberében volt. Ennek a helyzetnek az az oka, ami itt most érvként hallottunk, hogy ez a kormányzat úgy gondolta, az oly sokat szidott szocialista-kommunista eszme, hogy mindenki egyformán alacsonyan keressen, érvényesülni kell hogy tudjon.
Az előzőekben elhangzott érv tulajdonképpen annyit jelent, hogy ha kevés a pénz, akkor nincs okunk a differenciálásra; ha valaki jobb, magasabb minőségű munkát végez, mint a másik, valaki sikeresebben, több munkával, nagyobb befektetéssel végzi tevékenységét, annak nem kell jobban keresnie akkor, ha alacsonyak a jövedelmek. Ez egy klasszikus kommunista elv, szerintem alapvetően elhibázott, nagyon messze van a polgári demokráciától. Azt gondolom, azt a helyzetet végre tudomásul kellene venni, hogy az iskolarendszer is egy olyan világ, ahol vannak jobban és kevésbé jól teljesítő emberek, vannak olyan pedagógusok, akik reggeltől késő estig bent vannak az iskolában és sikeresen végzik a munkájukat, és vannak olyanok, akik nem ezt teszik. Ennek megfelelően a differenciálás egy szükséges elemi feltétele az iskola világában az előrelépésnek, a modernizálásnak, egy kicsit gyerekközpontúbb iskolarendszer létrehozásának.
Ezt akadályozta meg a Fidesz-Magyar Polgári Párt vezette kormányzat, és ennek visszaállításáról legalább beszélni kellene időnként. Egyébiránt csodálkozom azon, hogy az Oktatási Minisztérium jeles képviselői nincsenek jelen akkor, amikor éppen erről kellene beszélnünk.
Javaslom a Háznak, legalább első lépésben újból vessük fel ezt a kérdést, ha másképp nem, egy ilyen határozati javaslat formájában. Talán 2000-re valamilyen módon ki lehet köszörülni ezt a nagyon buta csorbát.
Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ és az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť