DR. DÁN JÁNOS

Full text search

DR. DÁN JÁNOS
DR. DÁN JÁNOS (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Kérdésemet tulajdonképpen nemcsak az FVM államtitkárának, hanem ugyanennyi erővel az egészségügyi miniszternek is feltehetném, ugyanis a veszettségnek nemcsak állat-egészségügyi, hanem ugyanolyan vonatkozásában közegészségügyi jelentősége is van.
Magyarország a veszettség elleni küzdelemben a történelem során mindig élen járt. A két világháború között bevezették az ebek veszettség elleni védőoltását, melynek során Európa elismerését vívtuk ki. Napjainkban azonban a rókaveszettség a gond. Az intézeti vizsgálati eseteknek a 80 százaléka róka, ezen kívül az egyéb megbetegedett állatok vonatkozásában is a rókaeredet mint vektor visszaszármaztatható.
Szólni kell a veszettség humán-egészségügyi vonatkozásairól is, melynek során az ember vakcinázása legtöbbször veszett állattal vagy veszettségre gyanús állattal történő kontaktus miatt következik be. Ennek a vonatkozásában egy Csongrád megyei adatot tudok citálni, melynek során 1998-ban 268 esetben kellett emberre védőoltást alkalmazni, melynek a költsége is tetemes, mintegy 6 millió forint.
Feltesszük a kérdést, hogy mi a teendő. Két lehetséges megoldás van, az egyik a rókák számának a gyérítése, a másik pedig az úgynevezett orális immunitás, melyet repülőgéppel lehet megvalósítani. Ennek jelentős a költségvonzata, ugyanakkor nyugat-európai és dunántúli adatok bizonyítják, hogy ez egy hatékony megoldás. A kérdésem az, hogy ebben a vonatkozásban mit tervez tenni a minisztérium.
Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť