DR. TURI-KOVÁCS BÉLA

Full text search

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA
DR. TURI-KOVÁCS BÉLA (FKGP): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! A természeti csapások, az uniós államok gazdasági növekedésének csökkenése, a pénzügyi világban mutatkozó komoly zavarok és nem utolsósorban a most már valóban kialakult balkáni tűzfészek mind-mind arra utalnak, hogy egyre nehezebb feltételek mellett kell megvalósítani azt a kormányprogramot, amelyen belül a Független Kisgazdapárt elhatározott és eltökélt szándéka a vidék felemelése.
A pénzeszközök nyilvánvalóan éppen az előbbi feltételhiányok, illetve feltételek miatt egyre szűkülnek, egyre nehezebben elérhetőek. Mindehhez képest és éppen ennek a tükrében egyre inkább érthetetlen számunkra az, hogy hiába hangoznak el a felhívások a Phare-minisztérium részéről, mégis arról értesülünk a sajtóban - egyébként a világos helyzetnek és a valóságnak megfelelően -, hogy nagyon jelentős összegek nem kerültek megpályázásra ezekből a programokból.
Szeretném előrebocsátani és az itt korábban felszólaló ellenzéki képviselőtársaimat megnyugtatni, hogy mind a futball, mind a futballpályák, sőt még a futballcsapatok közül is álljanak egyesek bármilyen közel a mi szívünkhöz, köszönő viszonyban sincsenek a Független Kisgazdapártnak azzal a programjával, amely a vidékfelemelést célozza, amely egyértelműen arra irányul, hogy minden olyan eszközt, amely szabaddá tehető és felhasználható, a vidék céljaira használjuk fel és az elmaradást csökkentsük.
Ehhez képest különösen furcsának tűnik, hogy ez idő szerint körülbelül 250 millió ECU látszik oly módon befagyva lenni, amely nem jutott el a magyar gazdasághoz; pedig ennek el kellene jutnia, mert meggyőződésünk szerint ez az összeg, ha mérlegeljük, hogy sok vagy kevés, és ha összehasonlítjuk azzal, hogy mennyi a szabad pénzeszköz, akkor bizony jelentős. Persze nagyon sok akkor, ha azt látjuk, hogy eredménytelen és rossz pályázatok kerülnek előterjesztésre, hogy ezek a pályázatok nem tudják elnyerni azokat a pénzeszközöket, amelyeknek pedig hozzánk el kellene érkeznie. Meg kell vizsgálni, mi ennek az oka, föl kell ezt deríteni, és meg kell adni azt a támogatást, amely biztosítja, hogy ezek a pénzeszközök valóban bekerüljenek a magyar gazdaságba.
Mindenekelőtt látni kell, hogy itt nem arról van szó, hogy a régi jó beidegződésnek megfelelően, ahogyan a címzett és céltámogatásokat el lehet nyerni, be lehet adni egy akármilyen pályázatot, aztán a pályázat alapján pénzt lehet lehívni, és ezt a pénzt valamire fel lehet használni. Nos, ez az Európai Uniónál nem így működik. Az Európai Unió esetében programokra van szükség, olyan programokra, amelyek alapján valóban megalapozott pályázatokat lehet előterjeszteni.
Annál szánalmasabb és szomorúbb - és azt kell mondanom, hogy ebben mindannyian felelősek vagyunk -, hogy ezeknek a régióknak a kialakulása, ami pedig a pénzek hozzánk való eljutásának egyik feltétele, ilyen keservesen, ilyen nehezen történik. Ezeknek a régióknak a kialakulása, amelynek esetén sokkal gyorsabban és biztos, hogy sokkal hatékonyabban kaphatnánk meg ezeket a támogatásokat, sokszor presztízsokokból, sokszor azért, hogy melyik legyen a régiós központ, egyre inkább húzódik. Pedig az idő sürget, és azt gondolom, mindannyiunknak tudni kell, hogy ha szeptemberben és decemberben elvesznek bizonyos pénzösszegek, azokat valahonnan máshonnan elő kell teremteni. Világosnak kell lenni tehát annak, hogy ebben a kérdésben együtt kell működni, azt kell mondanom, az önkormányzatokkal, az ország széles közvéleményével, el kell érni, hogy a pályázatok eredményesek legyenek. Mindenekelőtt azonban programokra van szükség - programok hiányában ugyanis nincs mire pályázni.
(9.30)
Én tehát azt gondolom, hogy bármilyen komoly, nagy erőfeszítéseket tett eddig a Phare-minisztérium - és én azt gondolom, tényleg tett ilyeneket -, most el kell érni azt, hogy ha kell, kézenfogva vezesse el azokat, akiknek megfelelő programpontja van, akik képesek megfelelő pályázatot készíteni. De ha nem képesek megfelelő pályázatot készíteni - mert úgy tűnik, nemcsak nálunk, hanem Lengyelországban is ugyanez a helyzet, tehát nagy valószínűséggel az egész nagy közép-európai térségben nincs meg a megfelelő szellemi kapacitás a megfelelő pályázatokhoz -, akkor a minisztérium, úgy gondolom, itt meg kell adja azt a segítséget, amely alapján ezek a pénzek elérhetőek.
Ki kell jelentenem, hogy a Független Kisgazdapárt nem tartja elfogadhatónak egyetlen ECU elvesztését sem, mert mindezek a pénzek olyan pluszforrások, amelyekre a magyar gazdaságnak feltétlenül szüksége van.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť