VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Megpróbálok a rendelkezésemre álló rendkívül rövid idő alatt választ adni az ön kérdésére. Azt ígérhetem, hogy amennyiben ez nem sikerül, akkor az írásos anyagot átadom önnek a válaszom végén.
Mindenekelőtt szeretném azt elmondani, hogy a Realbank-üggyel számtalan módon próbálunk foglalkozni, úgy, hogy az lehetőleg tájékoztassa a Realbank és a Realbank érdekkörébe tartozó betéteseket és kötvényeseket. El kell azonban mondanom azt, hogy a jelenlegi ismereteink birtokában az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet a rendelkezésére álló törvényes lehetőségek szerint mindent megtett annak érdekében, hogy mind a kötvényeseket, mind a betéteseket ne érje kár. Ez sajnos, amiatt nem történhetett meg, mert az ön által említett kötvények esetében nem a Realbank volt a tulajdonos, a Realbank csak forgalmazó volt, a kibocsátó - a Reallízing Pénzügyi Kft. és a Realszervíz Közös Vállalat - valójában csak függött bizonyos módon a Realbanktól, de nem volt annak százszázalékos tulajdonában.
(16.50)
Tehát a Realbank, a kibocsátók mellett a forgalmazó, a Realbróker Kft. végezte a kötvények forgalmazását. Rendkívül nehéz volt tehát a felügyelet dolga, mert nem tudta a bankon keresztül érvényesíteni a különböző jogköreit, mivel ezek a cégek a bank mellett működtek majdnem azonos névvel, ami, elismerem, megtévesztette a kötvényesek egy jelentős részét, ugyanakkor nem tette lehetővé, hogy az állam, a felügyelet azonnali módon beavatkozzon.
Szeretném azt is elmondani, hogy nem a kötvények miatt volt rossz helyzetben a Realbank, a Realbank jelentős tőkehiánnyal küszködött, veszteségei voltak, és előbb-utóbb bekövetkezett az a csődhelyzet, aminek a megelőzésére tavaly nyáron a felügyelet intézkedést rendelt el. Azt tudom tehát önnek mondani, hogy az állam a maga részéről igyekezett mindent megtenni, az ügy azonban tanulsággal jár, amit törvénymódosításokkal lehet majd a későbbiekben orvosolni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť