T. ASZTALOS ILDIKÓ

Full text search

T. ASZTALOS ILDIKÓ
T. ASZTALOS ILDIKÓ (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A polgároknak minden év elején szembe kell nézniük azzal, hogy az általuk igénybe vett szolgáltatások díjai drágulnak. Ezek közé tartozik a távhőszolgáltatás is, amelyet Magyarországon 650 ezer lakás, közel 2 millió állampolgár vesz igénybe. Az államnak, a mindenkori kormánynak környezetvédelmi és kényszerszempontok miatt is támogatnia kell a távhőszolgáltatást. Ez a gondolat 1998. február 10-én hangzott el egy fideszes politikus felszólalásában itt a parlamentben, a távhőtörvény általános vitájának alkalmával. Ugyanekkor természetesen hallhattuk a Kisgazdapárt álláspontját is Torgyán elnök úr felszólalásában, miszerint ezt a fűtési formát az államnak támogatni kell, el kell engedni a háztartási tüzelőanyagok 12 százalékos forgalmi adóját.
Azóta eltelt egy kis idő, és az említett politikusok kormányra kerülve mintha elfelejtették volna eme gondolataikat.
(16.20)
Sürgős dolguk akadt kinevezésekkel, személycserékkel és egyebekkel, de azt, hogy mi lesz a távfűtéssel, arról nem sokat hallottunk. Nem tudjuk, hogy vajon nem volt-e elég idejük arra, hogy a polgárokkal ilyenképpen is foglalkozzanak. Sőt azt sem tudjuk, hogy miért nem fogadják el azt a módszert, gondolatot, amit az előző kormány szándékozott bevezetni, nevezetesen a Környezetvédelmi Alapból elkülönített pénzből pályázhattak volna az önkormányzatok a távfűtési szekunder rendszer energiahatékony átalakítására. Ez a pénz vissza nem térítendő lett volna.
A '99. évi költségvetéshez beadott módosító indítványomat, mely szerint az energiatakarékos fűtési rendszerek kialakításához áfa-visszatérítést javasoltam, a kormánykoalíció leszavazta. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a költségvetésben természetesen nem szerepel a háztartási tüzelőanyagok Torgyán miniszter úr által megígért áfamentessége sem.
A Gazdasági Minisztérium által kezelt gazdaságfejlesztési célelőirányzat ugyan több milliárd forinttal több támogatást kapott, mint az előző évben, de nem tudjuk, hogy lesz ebből lehetőség a távfűtési rendszerek felújításával kapcsolatos támogatásra. Természetesen nem kamattámogatásra gondolok, hanem egy olyan alapra, amelyből az önkormányzatok saját erő birtokában vissza nem térítendő támogatást kaphatnának.
Kérdezem tehát államtitkár urat, hogyan kell értelmeznünk a távhőtörvény megtárgyalásakor megfogalmazott Fidesz-kisgazda elképzeléseket a távhőellátás problémájára vonatkozóan.
Szeretném tudni államtitkár úrtól, mi a kormány elképzelése a 650 ezer távfűtéses lakás energiatakarékos fűtési rendszerének kialakítására vonatkozóan. Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť