DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselőtársam! Az állam közvetve az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítványon, illetőleg a Hitelgarancia Részvénytársaságon keresztül vállalhat garanciát. Mindkét intézmény hazai bankok és vállalkozások esetében nyújt garanciát a hiteligénylők számára.
A szóban forgó nyúlvágóhídnál külföldi hitelező kér állami garanciát magyar cég hitelezéséhez. Ennek a kérdésnek az elbírálására tehát nem én vagyok az illetékes, ugyanis a hitelezőnek a Pénzügyminisztériumhoz kell fordulnia, és az általa nyújtott hitelre megkérnie az állami garanciát. A feltételek megvizsgálása alapján a Pénzügyminisztérium jogosult ez ügyben intézkedni. Csak emlékeztetőül: 10 millió USA-dollárral kapcsolatos garanciavállalásról van szó.
A képviselő urat egyébként tájékoztatom arról, hogy az agrárgazdasági célok 1999. évi költségvetési támogatásáról szóló 8/1999. számú FVM-rendeletben foglaltak szerint a nyúltenyésztés, -feldolgozás és -értékesítés segítését is szolgáló intézkedések sora került meghatározásra, így például tenyésztési, tenyésztésszervezési feladatok ellátásának támogatására 150 millió forintos hitelösszeg figyelembevételével 40 százalékos kamattámogatásra lehet pályázni, a nemzetközileg elfogadott állat-egészségügyi és élelmiszer-higiéniai minősítés feltételeinek fenntartásához, illetőleg megteremtéséhez 25 százalékos, de maximum 10 millió forintos visszatérítés nélküli támogatásra, illetőleg az előzőek szerinti 40 százalékos kamattámogatásra lehet pályázni.
Lehet pályázni egyes állat-egészségügyi költségek támogatására, az intervenciós tevékenység támogatására, a közösségi agrármarketing támogatására az Agrármarketing Centrum programja keretében. A vágott házinyúl külpiacra jutásának elősegítése céljából az 1999. évben legfeljebb hatezer tonnás export után egységesen 20 Ft/kg a tervezett exporttámogatás mértéke, az 1998. évi exporttámogatással megegyezően.
Továbbá tájékoztatom a képviselő urat még arról is, hogy a nyolc magyarországi nyúlvágóhídból a működő négy közül a dunántúli térségben a szóban forgó környei nyúlvágóhídon kívül jelentős nyúlvágás folyik az exportra bejelentett és elfogadott Gerecse Rt. nyúlvágóhídján, Tardosbányán. Tehát számos támogatási lehetőség van, de ezek között a dollárhitel nyújtásával kapcsolatos garanciavállalás nem szerepel. Amint említettem, az a Pénzügyminisztérium hatáskörébe tartozik, tehát kérem a képviselő urat, hogy szíveskedjék a Pénzügyminisztériumhoz fordulni kérelmével.
Köszönöm a kérdését, köszönöm a felvetését. Nagyon sajnálom, hogy nem áll módomban segíteni, de ismét jelzem, hogy ez nem az én hatáskörömbe tartozó kérdés. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť