KÉKKŐI ZOLTÁN

Full text search

KÉKKŐI ZOLTÁN
KÉKKŐI ZOLTÁN (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! A nyúltermelés és a feldolgozás 1990-től az éves 34-36 ezer tonnáról 18-20 ezer tonnára esett vissza az elmúlt időszakban. Ennek okát a privatizációval párhuzamosan lejátszódó termelési és felvásárlási szervezőrendszerek összeomlásában és az új tulajdonosok tőkehiányában lehet megtalálni.
A nyolc darab nyúlvágóhíd közül napjainkra három bezárt, egy átállt birkavágásra, a fennmaradó négy vágóhíd pedig átlagosan 50 százalékos kapacitáskihasználással dolgozik. Ez utóbbiak között van az Európában a legnagyobbak közé tartozó, s minden EU-beszállítási követelménynek megfelelő észak-dunántúli környei nyúlvágóhíd is.
Ez a nyúlvágóhíd azon kevesek közé tartozik, amely magyar befektetők kezében van, akik saját erőből, EU-konform módon rendbehozták, biztos piaci háttérrel rendelkeznek, de a privatizációt követően megsemmisült kistermelői hátteret tőke hiányában nem képesek megszervezni. A Dunántúlon tehát gyakorlatilag nincs működő nyúlvágóhíd, és így nincs bázisa a 99 százalékban családi gazdaságokra, elsősorban kevésbé tehetős, nagyobb beruházásra képtelen, vidéki emberek korábban kiegészítő, ma viszont fő megélhetési forrást biztosító házinyúltartó tevékenységének.
A meglévő feldolgozóüzem kapacitásának kihasználására a Dunántúlt lefedő termeltető, felvásárló, feldolgozó és értékesítő vertikum projektjét állították fel. A projekt 20 százalékot ma is meghaladó kamat-, egyéb terhet viselő magyar forrásokat nem képes elviselni. Készítői és reménybeli megvalósítói felkutattak egy kelet-európai térség fejlesztésére, támogatására szánt, a nyugati államok által folyósított hitelek nyújtásának koordinálásával foglalkozó befektető és finanszírozó céget, amely igen kedvező feltétellel nyújtana 10 millió dolláros hitelt 7 százalékos kamat mellett, 12 éves futamidőre. Tekintettel azonban a fél országot átfedő terület nagyságára, a visszafizető biztosításánál ragaszkodnak a projekt támogatásához, állami garanciavállaláshoz.
Úgy vélem, hogy ez a program támogatásra érdemes, mert nem vitás, hogy a vidék fejlesztéséhez járulna hozzá, és 2000-2500 család megélhetését tenné lehetővé. Mint országgyűlési képviselő, naponta találkozom a körzetemben ezzel a problémával, és azért kérem a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter urat, hogy támogassa ezt a programot, mivel ez egy forrást nem kérő, de igen jelentős nagyságrendű vidékfejlesztési lehetőség.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť