ZUSCHLAG JÁNOS

Full text search

ZUSCHLAG JÁNOS
ZUSCHLAG JÁNOS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! E késői órán szívem szerint a parlament egyik legcsinosabb képviselőnőjéhez szólnék, és arról beszélnék, hogy a kormányzatban milyen felelős szerepet kapnak a női nem képviselői.
De sajnos, a képviselő kisasszonyhoz tartozó területen sok a probléma, nagy a baj. Ezek közül egy országos jelentőségű problémára szeretném egy konkrét példán keresztül felhívni az állampolgárok, a jegyzőkönyvön keresztül az államtitkár asszony, a még kitartó képviselőtársaim és természetesen a kormány képviseletében itt lévő Torgyán miniszter úr figyelmét. A konkrét példa a kiskunhalasi Semmelweis Kórház ügye, és ehhez kapcsolódóan a Miniszterelnöki Hivatal ellenőrzési és felügyeleti főosztályának az ebben betöltött szerepe.
Mint Kiskunhalashoz és az ott élő polgárokhoz ezer szállal kötődő képviselőt meglepett, sőt, nem tagadom, felháborított mindaz, ami a város kórháza körül történt az utóbbi hetekben. Szabadfi Árpád úr, a Miniszterelnöki Hivatal ellenőrzési és felügyeleti főosztályának csoportfőnöke, büntetőeljárást kezdeményezett ismeretlen tettes ellen a kiskunhalasi Semmelweis Kórház ügyében.
A feljelentés oka egy, a vizsgálat szerint szabálytalan elszámolási eljárás volt a kórház és a társadalombiztosítás között.
A tévedésre, ha egyáltalán valóban az volt, az adott okot, hogy a vonatkozó szabályokat többféleképpen lehet értelmezni. Nyilván ezzel magyarázható, hogy a kiskunhalasin kívül további 23 kórház is hasonlóképpen járt el. Az ügy hátteréhez hozzátartozik, hogy a kiskunhalasi kórház időközben a büntetésekkel együtt 36 millió forintot utalt vissza a társadalombiztosításnak. Semmit kétség tehát afelől, hogy a kórház vezetése jóhiszeműen járt el, és ezért nem volt oka súlyos pénzügyi szankcióra. Mint ahogy arra végképp nem szolgált rá az egészségügyben jó hírű intézmény, hogy a társadalombiztosítás néhány munkatársa a sajtón keresztül gyanúba keverje a kórház vezetőit és dolgozóit.
(24.00)
Mint Kiskunhalas közéletét jól ismerő országgyűlési képviselő állítom, hogy hangulatkeltés, néhány ottani és megyei politikus politikai ambícióit szolgálja ez, mint ahogy ez történt a városi rendőrkapitány ügyében is. Természetesen nem vállalkozom a feljelentés részletes szakmai taglalására. Ugyanakkor álláspontom szerint a gyanú megfogalmazására, annak közzétételére nem a társadalombiztosítás, hanem az önkormányzat, a rendőrség, az ügyészség hivatott.
A vizsgálat során egyébként azt a vádat is megfogalmazták, hogy a kórház alkalmazottai tavaly azért nem kaptak 16 százalékos béremelést, mert a pénzt az új műtőre fordították. Ha a vizsgálat szándéka nem a hangulatkeltés lett volna, akkor a jelentésbe bekerült volna a városi önkormányzat egészségügyi és jogi bizottságának hivatalos megállapítása, azaz az elmaradt béremelés oka az, hogy az intézmény 1998-ban nem termelt elegendő jövedelmet. A szakbizottság jelentését a városi képviselő-testület éppen március 1-jén, tehát tegnapelőtt jóváhagyta.
Az ügy kapcsán kívánkozó számtalan kérdés közül most tulajdonképpen csak egyet vetnék itt fel: megengedhető-e az, hogy néhány helybéli politikus, köztük sokak feltételezése szerint a Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselőjének karrierérdekei miatt megrendüljön egy olyan kórház iránti bizalom, amely csaknem negyedmillió polgár ellátására jogosult?
Önöknek, képviselőtársaim, nem kell tudniuk, hogy a helyi politikai csatározások által támadott kiskunhalasi Semmelweis Kórház már hosszú ideje a város egyik büszkesége, amely csaknem 130 ezer kórházi, 75 ezer ambuláns beteg magas színvonalú ellátását szolgálja, és ezáltal vívott ki méltó szakmai tekintélyt magának a szakmában. Tudni kell azt is, hogy az intézmény, miközben naponta lehet hallani kórházcsődökről, még csak adósságközeli állapotba sem került. Mi több, két év alatt felépített egy európai színvonalú műtőt. A beruházást jóval a becsült 700 millió forint alatt valósították meg, ráadásul bizonyíthatóan nem abból a pénzből, amelyet a tb a kórház számára működési költségként biztosított, mint ahogy azt a Szabadfi úr által végzett vizsgálat állítja. Én bízom benne, hogy a további hónapokban nem folytatódik az az eljárássorozat, ami a kórházak ellen elkezdődött, és remélem, hogy ez az első és utolsó ilyen nyílt támadás a társadalombiztosítás részéről a kórházak ellen, és ez valóban kivétel volt ebben a sorban.
Ehhez szerettem volna hozzájárulni felszólalásommal. Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť