DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Asszony! Államtitkár Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Szocialista Párt képviselőcsoportja a törvényjavaslatot összességében támogatja, és bizonyos korrekciókkal elfogadását ajánlja.
Önök előtt jól ismert, hogy az egyes veszélyes anyagokhoz, anyagcsoportokhoz az egészséget veszélyeztető kockázatok kapcsolódhatnak, hogy ezek a vegyi anyagok nagyméretű baleseteket, kémiai katasztrófákat idézhetnek elő, hogy a kontrollálatlan, nem átfogóan szabályozott kemizáció vagy a vegyi anyagokból keletkező hulladék súlyosan veszélyezteti az élő és élettelen környezet épségét, mindannyiunk egészségét. De azt is jól tudjuk, hogy vegyi anyagok nélkül életminőségünk rosszabb lenne, élelmezésünk, táplálkozásunk feltételei jelentősen romlanának. Egyetértünk azzal, hogy ezzel a törvénytervezettel egységes rendszerbe foglalják a nemzeti kémiai biztonságot, hogy az 1992. évi riói csúcs ajánlásainak megfelelően ezen a területen is egy fontos lépést teszünk előre a fenntartható fejlődés érdekében.
A javaslat súlyának érzékeltetésére hadd jegyezzem meg azt, hogy a magyar iparban foglalkoztatottak 20 százaléka a vegyiparban és a gyógyszeriparban dolgozik, hogy a háztartásokba is számos veszélyes anyag kerül, és évente több száz, véletlenül vagy gondatlanságból bekövetkező mérgezéssel találkozik az egészségügyi szolgálat. Még jól emlékszünk, hogy öt évvel ezelőtt az ólommal szennyezett paprika fogyasztása milyen izgalmakat és lakossági reakciókat váltott ki. Talán ezért is vált 1997-ben az akkor elfogadott nemzeti környezet-egészségügyi program egyik kiemelt területévé a kémiai kockázatok csökkentésének kérdése.
Tisztelt Képviselőtársaim! E javaslatnak fontos erénye - amint az már elhangzott -, hogy megfelel az európai uniós csatlakozás követelményeinek. Itt érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy az 1999. május 1-jén hatályba lépett amszterdami szerződés 152. §-a az uniós célkitűzések rangsorában előkelő pozícióba juttatta az emberi egészségvédelem követelményrendszerét, mert követelményként írta elő, hogy vizsgálni kell a közösségi jogszabályok, a szakpolitikai elhatározások egészségre gyakorolt hatását. Ez új elem az Európai Unió gyakorlatában. A csatlakozási tárgyalások folyamatában nem árt erre az eddigieknél sokkal jobban figyelnünk, nem árt tudnunk, hogy a korábbi évekkel szemben az Unióban közösségi kompetenciába került a megbízható közegészségügyi és népegészségügyi szolgálat, a hatékony betegségmegelőzés és egészségvédelmi programok kérdése, és ehhez a változáshoz alkalmazkodnunk kell. Az Unióban szervezés alatt áll egy egységes élelmiszer-biztonsági hatóság, amolyan európai FDA megszervezése, és nem elképzelhetetlen, hogy a nem túl távoli jövőben egy egységes kémiai biztonsági ellenőrzési szervezet is ki fog alakulni.
Tisztelt Országgyűlés! Még az előző kormányzati ciklusban készült el az ország kémiai biztonsági helyzetét elemző úgynevezett nemzeti kémiai biztonsági profil. Már ez a dokumentum felhívta a figyelmet arra, hogy a vegyi anyagokkal kapcsolatos szabályozások mennyire széttagoltak, mennyire áttekinthetetlenül nagy ezek száma, és ebből is következik, hogy jelentős részük hatástalan, és a mai gazdasági szerkezetnek nem felel meg. Ezért is üdvözölhető külön örömmel a törvényjavaslatnak az a törekvése, hogy folytatva a korábbi kezdeményezéseket, egy, az Európai Unió tagországaitól elvárt átfogó szabályozást kíván a kémiai biztonság területén bevezetni. Magam is úgy látom, hogy ez az ernyő jellegű vagy keret jellegű törvénytervezet megfelel a hatályos európai szabályozásnak, irányelveknek, rendeleteknek és más jogforrásoknak.
Kiemelkedő fontosságú tehát a kémiai biztonságra vonatkozó nemzeti stratégia kialakítása, és a törvényben adott felhatalmazások alapján olyan végrehajtási rendeletek megalkotása, amelyek az ipar, a mezőgazdaság és a szolgáltatások egyidejű fenntartható fejlődésének biztosítása mellett alkalmasak lesznek az ember egészségének, a környezet épségének a növekvő kemizáció és az ebből következő kémiai kockázatokkal szembeni védelmére. Talán ezért is voltunk csalódottak, hogy nem láthattuk a végrehajtási rendeletek tervezeteit, hogy ezek nem készültek még el teljes terjedelemben, és talán ezért is vannak olyan aggályaink, hogy - egy rendkívül bonyolult védelmi rendszerről lévén szó - valójában mennyire biztosítható a kémiai biztonság koordinált működése, a koordinált működés intézményes hátterének a megteremtése.
Ez a tervezet dicséretesen és érezhetően törekszik a koordináció racionális keretek között tartására. Fel kell azonban hívni a figyelmet arra, hogy ennek az intézményes háttérnek a megteremtésével, illetőleg az infrastrukturális feltételek kialakításával 2000. december 31-ére, a törvény tervezett hatálybalépésének az időpontjára már el kell készülni.
(10.40)
Ez a törvény hatékonyságának egyik előfeltétele. Kérdés, hogy a törvény végrehajtása, anyagi, pénzügyi, személyi és szervezeti feltételei egy év múlva rendelkezésre állnak-e majd, és hogy a mai napon elfogadandó jövő évi költségvetés minden tekintetben megfelelő garanciákat nyújt-e erre.
Kérdés az is, hogy a törvény alkalmazásához szükséges felkészülést, sokirányú egyéb feladatai mellett az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat tudja-e vállalni, képes lesz-e az ÁNTSZ arra, hogy az ellenőrzésben szükséges megfelelő létszámot garantálja, képes lesz-e arra, hogy az ellenőrzést majdan végzők felkészítését biztosítani tudja, ami szükségessé tesz egy iskolarendszerű képzést. Emellett persze szükséges az is, hogy az ellenőrzés műszeres, analitikai, kémiai háttere biztosított legyen, mert enélkül az ellenőrző felügyeletek - nem csak az ÁNTSZ - szakmai megbízhatósága, hitele, felelősségvállalásának átgondoltsága megkérdőjelezhető. Ebben a vonatkozásban élni kell a Phare-programok biztosította lehetőségekkel is.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A törvénytervezet elemzése természetesen felvet néhány olyan hiányosságot, amelyeket már részben a bizottsági előadók is érintettek. Magam is fontosnak tartom kiemelni például az élelmiszer-biztonság és a kémiai biztonság közötti átjárás kérdését, de emellett azt is, hogy úgy tűnik, a jogalkotók talán túlzottan ragaszkodtak az európai irányelvek harmonizálását szolgáló korábbi, három évvel ezelőtti kormányrendelet fogalmi rendszeréhez. Ezek közül néhány fogalmat ma már talán célszerű lenne helyettesíteni a magyar nyelvben jobban elfogadott kifejezésekkel, és ezzel kapcsolatosan érdemes módosító indítványokat megfogalmazni, mint ahogyan még jó néhány más kérdésben is, amelyekről a bizottsági előadók már említést tettek.
Mindazonáltal azonban ez a törvényjavaslat jó célt szolgál, az előkészítő munkát tisztességesnek tartom, és mindezek figyelembe vételével azt tudom jelezni, hogy a Magyar Szocialista Párt részéről a módosító javaslatok elfogadása esetén a tervezetet a szavazásnál támogatni fogjuk tudni.
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť