KATONA KÁLMÁN

Full text search

KATONA KÁLMÁN
KATONA KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az elmúlt években Közép- és Kelet-Európában lezajlott társadalmi változások nagymértékben növelték Nyugat-Dunántúl nehézgépjármű-forgalmát, különösen a főváros felől Olaszországba tartó kamionok száma nőtt meg, amely a 7-es és 75-ös számú főútvonalat választja, s ezzel a Zalatárnok községen átvezető utat is terheli. Ez a 2,3 kilométer hosszú átkelési szakasz valóban nagyon problematikus, keskeny híd, kis sugarú ívek és az útkorona mérete is keskeny, mindössze 6 méter széles. Az útkezelő a gyenge burkolatot rendszeres javításokkal igyekszik elfogadhatóvá tenni, legutóbb kora ősszel a templom előtti 120 méter hosszú szakasz útfelületére vékony aszfaltszőnyeget terítettek.
A már említett probléma végleges megoldása egy új út, amely az M7-es autópályát és a 7-es számú főutat Tornyiszentmiklós, Letenye, Becsehely közötti nyomvonalon a szlovén határral fogja összekötni. A tervek már elkészültek, megvalósítására az ezredforduló után következő években kerül sor.
Addig is foglalkozunk részmegoldással, amely a jelenlegi, valóban súlyos környezeti és forgalmi helyzeten enyhíteni igyekszik. Rendelkezésünkre áll a tervezet, mely szerint Zalatárnokon át a burkolatot megszélesítik és forgalomcsillapító szigeteket létesítenek. A teljes építés költsége megközelíti a 300 millió forintot. Forráslehetőségeinkre tekintettel ezt az elkövetkezendő két év alatt fogjuk elvégezni, de addig is a templomot közvetlenül érintő útszakaszt felújítjuk, a leginkább deformálódott burkolatfelületeket rendbe hozzuk és forgalomtechnikai eszközökkel mérsékeljük a balesetveszélyt.
Bízom abban, hogy a munkák befejezését követően Zalatárnokon a kamionforgalom okozta környezeti terhelés érzékelhetően mérséklődni fog, és emellett legkésőbb 2001 végén az új szlovén vasúti összeköttetés is elkészül, amely jelentős mértékben csökkentheti a kamionforgalmat a vasúton történő szállításon keresztül.
Kérem válaszom elfogadását. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť