HEGYI GYULA

Full text search

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az iskolabezárások mindig nagy vihart kavarnak a helyi közéletben. Esetenként szükségszerűnek kell nevezni, ha sajnálatosan csökken a gyereklétszám, vagy szakmai okok miatt fejlesztéseket hajtanak végre. Amikor azonban csak költségvetési megszorítások érdekében zárnak be iskolákat, akkor aligha lehet helyeselni, hiszen a költségvetés végül is arról szól, hogy az önkormányzatoknak annyi pénzt kellene átcsoportosítani, amennyi a feladataik elvégzéséhez szükséges.
Budapest II. kerületében százezer ember lakik, ezt akár egy középnagyságú városnak is nevezhetnénk. Tavaly ősszel fideszes polgármestert választott meg a lakosság, azóta iskolabezárási tervek tömegével bombázzák a helyi közéletet, a lakosságot. Az ellenzéki pártok, de tisztességgel meg kell mondani, hogy a helyi MDF is elutasítja ezeket az állandó, újból és újból előhúzott, átgondolatlan programokat. Ráadásul ebben a kerületben nő a lakosság száma, új építkezések folynak, a polgárok - ahogy önök mondják - ebben a kerületben telepszerű építkezésekbe kezdenek. Bizonyos, hogy a gyerekek létszáma néhány éven belül emelkedni fog.
Ezért szomorú, hogy 14 iskolából ötöt fenyeget a bezárás vagy az átszervezés. Például a Fenyves utcai iskolát - amely 65 éve, mondhatnánk úgy is némi iróniával, hogy Horthy Miklóstól Horn Gyuláig folyamatosan működik, háromszáznál több gyerek jár oda, 25-26 fős osztálylétszámok vannak - is a bezárás fenyegeti. A szülők attól félnek - nem tudom, hogy a félelmük alapos vagy alaptalan-e -, hogy a vita mögött a telek áll, hiszen Pasarét legértékesebb telkei vannak ezen a környéken.
Szeretném megkérdezni államtitkár úrtól, mi a véleménye az ilyenfajta, hirtelen megindult iskolabezárási hullámról, olyan körülmények között, amikor a polgármester is fideszes, a miniszter úr is, úgyhogy aligha lehet másra terelni a felelősséget.
Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť