DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az ajánlás 1. pontjában javaslatot nyújtottam be, miszerint az önkényesen elfoglalt lakás, illetőleg helyiség kiürítésére vonatkozó közigazgatási határozatot a kereset benyújtása, tehát a bírósági eljárás megindítása esetén ne lehessen végrehajtani.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ferencvárosi képviselőként magam is nagyon jól ismerem ezt a problémát. Természetesen szó nincs arról, hogy ezzel a javaslattal támogatnám a lakások önkényes, vagy nevezzük nevén, törvénytelen elfoglalását. Úgy gondolom, a társadalom többsége is hasonlóan vélekedik, azonban azt is gondolom, hogy a törvények megalkotásakor a mi felelősségünk, hogy tiszteletben tartsuk az emberi és az állampolgári jogokat. Nem alkothatunk olyan törvényt, amely embertársaink jogait kívánja kiüresíteni.
(21.30)
Még egyszer azt hangsúlyoznám, hogy mindenkinek tiszteletben kell tartani a törvényeinket, de a szabályok megalkotásakor tartózkodnunk kell a kötelezettségek olyan módon való kikényszerítésétől, amit ez a törvényjavaslat sugall, illetve attól is, hogy az önkényesen lakást foglalóra nem mint emberre, hanem mint elhárítandó akadályra tekintünk.
Úgy gondolom, hogy az önkényes lakásfoglalót is meg kell hogy illesse a bírói jogvédelem. Azt gondolom, nem az a baj, hogy a bíróságok a tevékenységüket lassan végzik, mert biztos vagyok benne, hogy az ő munkájukat is lehet gyorsítani, a nem peres eljárások sebességét is lehet növelni - ez döntés és elhatározás kérdése -, és ha a kormány úgy kívánja, az ehhez szükséges feltételeket lehet biztosítani.
Úgy gondolom, hogy ez az a pont ebben a törvényjavaslatban, amely leginkább megkérdőjelezhető, és úgy gondolom, hogy ez a törvényjavaslat ilyen pont nélkül is - amelynek kiiktatását javaslom képviselőtársaimnak - elérheti a célját, és ezért kérem ehhez az indítványhoz a tisztelt Országgyűlés támogatását.
Köszönöm. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť