VANCSIK ZOLTÁN

Full text search

VANCSIK ZOLTÁN
VANCSIK ZOLTÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Az előbbi jelentkezésem a 26. § (2) bekezdésén alapult, ami azt írja elő, hogy a házbizottságot össze kell hívni, ha ezt bármely képviselőcsoport vezetője kéri. Ebben semmilyen időkorlátozás nincs - az ülésvezetésnek abban a szakában, amikor én ezt kértem, önnek akkor is lehetővé kellett volna tennie, de nem tette!
Szeretném ismertetni az ügyrendi javaslatomat, az pedig úgy szól, hogy szíveskedjék a házbizottságot haladéktalanul összehívni.
Az ügyrendi javaslatom indokaként szeretném elmondani, hogy ön az előbb egy olyan szavazást vezényelt le, amely ellentétes a Házszabály 101. § (1) bekezdésével, ugyanis itt arról van szó, hogy 15 képviselővel a 47. § (3) bekezdése alapján napirendet lehet módosítani. A 84. § b) pontja arról rendelkezik, hogy mi számít olyan indítványnak, amit fel lehet venni a napirendre, ezek között szerepel a határozati javaslat. A 101. § (1) bekezdése világosan előírja, hogy a határozati javaslatnak általános vitával nyílik meg a tárgyalása, és megy a maga útján - a többit nem ismertetem, itt mindenki tudja.
Ön 15 képviselő aláírásával négyötöd helyett a Házszabályt módosította, miszerint a szöveg itt világosan azt mondja, hogy a határozathozatalokra vita nélkül kerüljön sor. A "vita nélkül" azt jelenti, hogy ön eltér az általános vita, részletes vita előírásától, és vita nélkül hoz határozatot. Ezt sehogy másképp nem lehet megcsinálni, csak a Házszabálytól való eltéréssel!
A másik indokom, hogy az úgynevezett megfigyelési bizottság jelentése és határozati javaslata ma még nem házszabályszerű.
(15.20)
Ha önök egy szóval elmondják, hogy ebben az időszakban, csütörtökig a megfigyelési bizottságot össze fogják hívni, és többséggel legitimálják a Házszabálynak nem megfelelő jelentést, főleg a határozati javaslatot, akkor ezt a pontot az MSZP-frakció megszavazta volna - nem tették meg. (Moraj az MDF és a Fidesz padsoraiból.)
Szeretném elmondani, hogy a házbizottság összehívásának harmadik indoka az a jelölés, amelyet a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság felügyelőbizottsága elnökévé tesznek, illetve tesz az elnök úr. A törvény, a nemzeti hírügynökségről szóló '96. évi CXXVII. törvény 13. § 2. pontja előírja, hogy a felügyelőbizottság elnökét az Országgyűlés ellenzéki képviselőcsoportjai jelölik. Ön nem kérte fel az ellenzéki képviselőcsoportokat a jelölésre, ez nem történt meg, s ennek ellenére ön beterjesztett ide egy javaslatot - ezt ön nem teheti meg! Ezért haladéktalanul kérem a házbizottság összehívását.
Köszönöm. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť