DR. POKOL BÉLA

Full text search

DR. POKOL BÉLA
DR. POKOL BÉLA (FKGP), a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy az előterjesztők nevében pár szóval indokoljam a határozati javaslatunkat.
A választási reformbizottság megalakulásakor négy témakör megvitatását tűzte ki célként: megvizsgálni annak a lehetőségét, hogy miképpen tudnánk csökkenteni a Magyar Országgyűlés létszámát; megvizsgálni annak a lehetőségét, hogy miként tudnánk biztosítani a Magyarországon élő nemzeti kisebbségek parlamenti képviseletét; megvizsgálni annak a lehetőségét, hogy milyen megoldás nyílik a külföldön élő magyar állampolgárok számára a választójog biztosítására; és végül megvizsgálni azokat a kérdéseket, amelyek az európai uniós csatlakozásunk kapcsán merülnek fel majd az Európa parlamenti választások szabályozásakor.
E kérdésekben a megoldások kidolgozására hat hónapot kaptunk az Országgyűléstől, azonban ez végül is nem bizonyult elégségesnek. Néhány kérdésben várhatóan ezután sem tudunk megegyezni, tehát most kérjük 2000. december 31-ig a meghosszabbítást. Azonban úgy tűnik, hogy néhány kérdésben létrejött a megegyezés, így többek között a nemzeti kisebbségek parlamenti képviseletét illetően van esély arra, hogy előrejussunk, ugyanígy a külföldön élő magyar állampolgárok választójoga tekintetében is vannak közeledések a pártok között, és végül a legreménytelibb talán: az Európa parlamenti választásokra a szabályozási koncepció kidolgozásában nagy valószínűséggel előre tudunk jutni.
Nos, tehát ezért kérjük a bizottság részéről a parlamentet, az Országgyűlést, hogy 2000. december 31-ig hosszabbítsa meg a határidőnket, amely a hat hónap elteltével lejárt.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az FKGP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť