DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN (SZDSZ): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! 1992 óta osztja meg a magyar közvéleményt a földek, a tulajdonlás, annak használata és azok a kérdések, amelyek egyszer s mindenkorra rendeznék a vidék, az ott dolgozó mezőgazdasági parasztok tulajdon- és használati viszonyát ahhoz a vagyontárgyhoz, amelyet mi termőföldnek hívunk. 1994-ben a termőföldről szóló törvény olyan sajátos szabályozást iktatott be a magyar jogrendbe, amely nem preferálta az ezzel foglalkozó gazdák tulajdonszerzési lehetőségeit, és ehhez sajnálatos módon a mai napig sem került olyan pénzügyi forrás biztosításra, ami lehetővé tenné, hogy azt a földet, amely gyakorlatilag a kárpótlás után tulajdonjogát tekintve elkerült a falutól, most vissza tudnánk hozni, és azokhoz tudnánk juttatni, akiknek ez a megélhetéshez szükséges.
Tudjuk, hogy ez a politikai kérdés mindig felhasználható arra, hogy egy-egy párt a földhöz, a magyar területhez való igazi hűségét és kötődését biztosítsa, hiszen az elmúlt években már láttunk földtörvény-módosítási kezdeményezéseket, amelyek nem jártak sikerrel. Nos, a mi előterjesztésünk az időközben mintegy öt-hat évre visszatekintő politikai vitát összegezte, és igyekezett olyan javaslatokat kidolgozni, ami a parlament mindkét oldalának megfelelő, a parlamentben levő valamennyi politikai párt korábbi programjának megfelelő rendelkezéseket tartalmaz, visszaszorítva így a spekulatív földvásárlást és az oly sokszor ostorozott zsebszerződések rendszerét. (Folyamatos zaj.)
Ez az önálló földtörvénytervezet abba az irányba nyit szabályozást, hogy a föld tulajdonát, a föld használatát elsősorban a helyben élő, főhivatásszerűen mezőgazdasági tevékenységet folytató gazdáknak biztosítja, illetve egy bizonyos területnagyság felett megköveteli a szakképzettséget is. A földforgalomnak, a föld vásárlásának, használatának ellenőrzését a helyi önkormányzatokra és azok testületére bízza, helyi rendeletek szabályozása alapján. Ez a földtörvénytervezet a hosszú távú földbérletet is preferálni kívánja azzal, hogy a beruházások és az így kialakított infrastruktúra, az állatállomány megfelelő háttérbázishoz jusson.
Morgásukból, zajukból hallom, hogy ez a kérdés túl nagy lelkesedéssel nem tölti el a parlamenti képviselőket, úgy tűnik, hogy nem is érdekli őket, mint ahogy tapasztaltuk az alkotmányügyi bizottság ülésén, ahol egyetlenegy kérdés, egyetlenegy hozzászólás sem volt annak érdekében, hogy erről a tervezetről, a magyar föld tulajdonlásának jogi szabályairól beszéljünk ebben a parlamentben, vegyük napirendre és meghallgathassuk az érveket, ellenérveket, illetve lehetőség nyíljon arra is, hogy módosító indítványokkal keressük a kompromisszum lehetőségét.
A Szabad Demokraták Szövetsége abban a tudatban, hogy erről a törvényről, erről a tervezetről azért illene beszélni, ha a magyar vidéket, a magyar nemzetet, a magyar gazdaságot ez érdekli és hosszú távon befolyásolhatja létfeltételeit, és mi is szeretnénk tudni, hogy ha önök úgy döntenek, hogy nem veszik tárgysorozatba ezt a törvénytervezetet, annak mi az oka. Nos, itt a lehetőség arra, hogy önök elmondhassák, miért nem tartják érdemesnek ezt a törvénytervezetet arra, hogy egyáltalán beszéljünk róla, mint ahogy ezt már sajnos az elmúlt két év korábbi tapasztalatai mutatják, hogy képviselőtársaink közül azok javaslatainál, akik ellenzéki padsorból próbálnak bárminemű törvénytervezetet, bármiféle határozati javaslatot itt előterjeszteni, arra sincs mód, hogy egyáltalán tárgysorozatba kerüljenek.
Nos, én bízom azért még az utolsó pillanatig is abban, hogy módot nyújtanak arra, és biztosítják annak lehetőségét, hogy ez az ügy megér annyit, hogy erről itt, a Magyar Köztársaság Országgyűlésében szót ejtsünk, erről vitatkozzunk, és természetesen a parlamenti erőviszonyok tudatában ennek a törvénytervezetnek a korábbi tartalmát figyelembe véve döntsünk, és arra nézve is végre bizonyságot tegyünk, hogy ki az, aki ezt fontosnak tartja, ki az, aki ezzel egyetért, és ki az, aki csak látszatszavakban, jelszavakban védi a magyar földet. Nos, barátaim erre itt most két perc van képviselőcsoportonként. Kérem, szíveskedjenek ezt megtenni, hogy ne azzal a tudattal emlékezzünk majd vissza régi képviselői korunkra, hogy húsz évvel korábban sem derült ki, hogy azt a földtörvénytervezetet, amelyet elkészítettünk, miért nem vették tárgysorozatba.
Köszönöm szépen a szíves türelmüket. (Taps az SZDSZ és az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť