VÁRHEGYI ATTILA

Full text search

VÁRHEGYI ATTILA
VÁRHEGYI ATTILA, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nem újabb felvonáshoz, hanem immár a végkifejlethez közeledik a Nemzeti Színház beruházásának ügye.
Amikor a képviselő úr akarnok magatartásról szól, akkor érdekes módon hadd hozzak egy történelmi példát: gróf Széchenyi István a székesfőváros testülete előtt annak idején azt mondta, hogy ha az épület nem a Duna-parton épül meg, akkor véleménye szerint ez hosszú évtizedekre vagy évszázadokra meghatározhatja a Nemzeti Színház felépítésének sorsát. Láss csodát, milyenek a történelmi párhuzamok - valószínűleg nincsenek is véletlenek -, a székesfőváros testülete akkor sem támogatta azt az elképzelést, amelyet az akkori kormányzat szeretett volna megvalósítani.
Az Erzsébet téri gödörről hadd térjek át erre a bizonyos meghívásos pályázatra. Azt hiszem, hogy nyugodtan mondhatom: örömmel lehet nyugtázni azt a megállapodást, amely a Magyar Építész Kamara, illetve annak elnöksége és a kormánybiztos úr között létrejött, hiszen olyan, konszenzussal létrejött megállapodásról van szó, amelyben több mint harminc építészt jelöltek ki a kamara részéről.
(13.50)
És ahogyan azt a kamara elnöke el is mondta, ez mind a magyarországi építészeti stílusirányzatokat figyelembe véve, mind pedig a regionális megosztást figyelembe véve került összeállításra, és ugyanez a kiválasztás érvényesült természetesen a hét meghívott építész kiválasztásában, amelyet nem a minisztérium tett meg - hadd pontosítsam a képviselő úr kérdését -, hanem a kormánybiztos saját jogkörében tette meg, egyeztetve és egyetértve a Építész Kamara elnökségével. Mint ahogy a bíráló bizottságban is hárman is képviselik a Magyar Építész Kamarát, illetve a kerületi építész is a közbeszerzési törvény eljárásainak figyelembe vételével felkérésre került. Tehát ilyen (Az elnök a csengő megkocogtatással jelzi az időkeret leteltét.) módon az építészet szakmai jellege semmilyen tekintetben nem csorbult. (Taps a Fidesz és a Kisgazda Párt soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť