DR. FÜLE ISTVÁN

Full text search

DR. FÜLE ISTVÁN
DR. FÜLE ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Mint ön előtt is ismert, ez év februárjában Románia irányából jelentős ciánszennyeződés vonult le a Szamoson és a Tiszán. A Tisza élővilágának szinte teljes kipusztulása mellett jelentős károkat szenvednek azok, akik a Tiszából, a Tiszához kötötten élnek.
Kritikus napokat élt át a fentieken túl Szolnok városa és a környező hat település, amelyek közvetlenül is a szolnoki vízműtől kapják az ivóvizet. Szolnok ugyanis az egyetlen olyan város Magyarországon, amely teljes egészében a Tisza medréből kényszerül ivóvizét kinyerni. Ebben a térségben nincs lehetőség a térszint alatti vízkészletek feltárására, így 1910 óta a ma ismert megoldást alkalmazzák.
A Tisza folyó sok esetben hoz le olyan szennyeződést - olaj, cián, vegyi anyagok s a többi -, amelyet a felszíni víztisztítómű nem tud fogadni, ezért 120 ezer ember biztonsága érdekében Szolnok megyei jogú város 1998-ban, 1999-ben is címzett támogatásra irányuló pályázatot nyújtott be a tartalék vízbázis bekapcsolása érdekében, eddig eredménytelenül. A pályázatot ez évben is benyújtják.
A tartalék vízbázist egy 17 kilométer hosszú, Alcsi-Holt-Tisza-ág rákapcsolása a felszíni vízműre jelentené, mely utóbbit alkalmassá kell tenni a nyersvíz fogadására. A vízmű jelenlegi állapotában erre nem képes. A tartalék vízbázis közel egy hónapig tudja biztosítani az ivóvízellátást. Bekerülési költsége bruttó 1 milliárd 600 millió forint, amely jelenleg nem áll rendelkezésre sem az önkormányzatnál, sem a vízműveknél. Ugyanakkor a probléma megoldása a környezeti szennyezés szabályozhatatlansága miatt is rendkívül sürgőssé, a vízellátás biztonsága miatt feltétlen szükségessé vált, mindezt azért, hogy elkerüljük a címben felvetett ijesztő lehetőséget.
Ezért kérdezem az államtitkár urat: szándékozik-e a kormány érdemben foglalkozni a problémával? Mikor és hogyan?
Várom a tisztelt államtitkár úr válaszát. (Szórványos taps az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť