DR. TAKÁCS IMRE

Full text search

DR. TAKÁCS IMRE
DR. TAKÁCS IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Nagyon szépen köszönöm ezt a megtisztelő figyelmet. Köszöntöm önt, az államtitkár urat és képviselőtársaimat. (Taps.)
Az az interpelláció, amit elmondok, valóban milliókat érintő interpelláció. Az Európai Unió jelentése alapján a lakosság többsége a levegőszennyezés után a zajt tekinti a legsúlyosabb környezeti ártalomnak. A Közlekedéstudományi Intézet felmérései is alátámasztják ezt a tényt. Ezért növelni kellene a vasúti tranzitforgalmat, a hordozókocsik számát, a terminálokat, ugyanis 1997-ben a tranzitforgalomnak csak 7 százalékát bonyolították le gördülő országúton, vasúton.
Ez a tény is igazolja, hogy a volt Szovjetunió országaihoz kapcsolódó tranzitforgalom igen fehér folt hazánkban, tulajdonképpen azért, mert elsősorban törökök és románok vették igénybe ezt a szolgáltatást. Ez pedig egyértelműen a 4-es számú főút jelentős forgalomnövekedését eredményezi. Így nemcsak lakóhelyem, Hajdúszoboszló, hanem Nyíregyháza, Debrecen, Törökszentmiklós, Abony, Vecsés, Budapest lakossága is jelentős zajszintben él. Nemcsak a lakosság helyzete igen nehéz, hanem a vasút is nehéz helyzetbe kerül, tudniillik a vasút gazdálkodásában a legnagyobb költség az állandó költség. Az állandó költséget viszont akkor lehetne kedvezően befolyásolni, ha a MÁV a kapacitáskihasználást növelné, mert a kapacitáskihasználás növekedése miatt a nyereség is növekedne. (Folyamatos zaj a teremben.)
Közismert hazai tőkeszegénységünk, azonban az Európai Unió ISPA-csatlakozás előtti pénzforrása a környezetvédelem és a közlekedési infrastruktúra fejlesztéséhez biztosít fedezetet az állami kiadás 75 százalékáig. Ez 2000. január 1-jétől már rendelkezésre áll.
Ezért megkérdezem az államtitkár urat, hogy a környezetszennyezés, a "szennybemenetel" csökkentése érdekében miért nem fejleszti a tárca nagyobb mértékben a vasúti tranzitforgalmat.
Várom az államtitkár úr válaszát. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť