MANNINGER JENŐ

Full text search

MANNINGER JENŐ
MANNINGER JENŐ közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Közlekedéspolitikai célkitűzéseink között prioritásként szerepel a környezetbarát fuvarozási módok fejlesztésének elősegítése. A hazánkon átmenő tranzitforgalom mintegy 8 százaléka bonyolódik a környezetvédelmi szempontból kiemelt jelentőséggel bíró úgynevezett gördülő országúton.
A közelmúltban nyolc kétoldalú és két ENSZ-szintű nemzetközi kombinált árufuvarozási egyezményt kötöttünk. A török, a bolgár, a cseh egyezmény aláírás előtt áll. Tárgyalásokat folytattunk a jugoszláv és a görög féllel, Oroszországnak, Fehér-Oroszországnak és Ukrajnának pedig tervezetet adtunk át. A volt Szovjetunió utódállamainak hazánkon át bonyolódó tranzitforgalmán belül a kombinált fuvarozás elterjesztése a magyar kormányzati szervek és a vasúttársaság többszöri kezdeményezése ellenére sem sikerült. Egyelőre nem kaptunk érdemi választ az ukrán és az orosz félhez eljuttatott egyezménytervezetekre sem.
Tájékoztatom továbbá a képviselő urat és a tisztelt Országgyűlést, hogy a kombinált forgalom lebonyolításához szükséges terminálok, logisztikai központok építése, a speciális vagonok, kamion- és konténerszállító kocsik beszerzése terén állami szerepvállalás és európai uniós támogatás mellett jelentős fejlesztési lépések történtek.
Ennek megfelelően a hazai kombinált forgalmunk a korábbiakhoz viszonyítva az utóbbi években több mint háromszorosára nőtt. Infrastruktúrafejlesztési politikánkban az EU-elvárásoknak megfelelően elsőbbséget élvez a tranzitútvonalak korszerűsítése. Nemzetközi fejlesztési hitelek és vissza nem térítendő Phare-támogatás felhasználásával történik többek között az új szlovén vasúti összeköttetés kiépítése, a Budapest-Szolnok és Miskolc-Hidasnémeti vonalszakaszok rehabilitációja és a záhonyi átrakó körzet korszerűsítése.
(16.10)
Az ISPA-pályázatok előkészítése során az Európai Unió szakértőivel valamennyi főbb tranzitvonalunk fejlesztésére irányuló elképzeléseinket megismertettük, a pályázatokról a döntés ez év májusában várható. Az uniós támogatásokra esélyes vonalakat tartalmazó TINA-hálózatban pedig mind a Budapest-Debrecen-Záhony, mind a Budapest-Miskolc-Záhony összeköttetések szerepelnek. A jövőben ezek fejlesztése érdekében is tervezzük pályázat benyújtását.
Tisztelt Képviselő Úr! Talán az előzőekben elmondottak és ez a hosszú sor, valamint a MÁV Rt. átfogó reformjáról hozott kormányzati döntések is azt mutatják, hogy mindezek együttesen reális esélyt adnak arra, hogy a hazai vasúti tranzitforgalom, ezen belül a környezetkímélő kombinált fuvarozási mód a közeljövőben jelentősen fejlődjön.
Végezetül hadd jegyezzem meg, hogy a képviselő úr kérdése nem egészen pontos, hiszen tárcánknak nem önmagában a tranzitforgalom fejlesztése a feladata, hanem pontosan a tranzitforgalom fejlődését lehetővé tevő feltételek megteremtése, amit az előbb említett módon meg is teszünk, amit az elért eredmények is mutatnak, és a jövőben is a tárca mindent megtesz azért, hogy a közúti árufuvarozás minél inkább a vasútra terelődjön és ily módon is csökkenjen a zaj és a környezetszennyezés az adott településeken.
Kérem a képviselő urat és a tisztelt Házat, hogy válaszomat elfogadni szíveskedjenek. (Szórványos taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť