DR. BOGÁR LÁSZLÓ

Full text search

DR. BOGÁR LÁSZLÓ
DR. BOGÁR LÁSZLÓ, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ahogy tegnap azt ön is hallotta, a napirend előtt több képviselőcsoport mellett az ország miniszterelnöke is jelezte felszólalásában, hogy milyen rendkívüli fontosságot tulajdonít a kormány a környezeti katasztrófa sújtotta Tisza-völgy újraélesztésének, valamint annak, hogy az itt élő emberek ne veszítsék el az eddigi életlehetőségeiket.
Ahogy a kormány eddig sem hagyta cserben az önhibájukon kívül súlyos, sokszor lehetetlen helyzetbe kerülteket, biztosíthatom a képviselő urat, hogy ezúttal is mozgósítani fogja a társadalom minden rendelkezésére álló erőforrását. A miniszterelnök úr a kormány nevében már tegnap ígéretet tett, hogy ha kell, a végső esetekre szánt kormányzati tartalékokhoz nyúlva is, de mindenképpen előteremti a védekezéshez, a kárfelméréshez és a Tisza újraélesztéséhez szükséges forrásokat.
Ugyanakkor kéri a kárt szenvedett polgárokat is, hogy a maguk helyén ők is, mint eddig is, a jövőben is tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a megsebzett Tisza-völgy mihamarabb újraéledhessen. Éppen ezért nagy örömmel fogadja a kormány a képviselő úr jelzését, hogy a Tisza-völgy polgármesterei, önkormányzati képviselői, az általuk létrehozott Tisza Szövetség, a térségben tevékenykedő környezetvédő és más civil szervezetek mind készen állnak a közös munkára. Külön öröm, hogy a Tisza Szövetségben összefogó önkormányzatok nem csupán szűkebb lakóhelyük érdekei, hanem a közös térségi érdekek alapján kívánnak részt venni a kárenyhítési munkákban.
Kérem a képviselő urat és a térség többi képviselőjét, hogy vállaljanak közvetítő szerepet az éppen munkához kezdő Gönczy János kormánybiztos úr és a térségben élők között. Bizonyára mindenki megnyugvással értesült arról, hogy a kormánybiztos úr első nyilatkozataiban ígéretet tett, hogy a rehabilitációs munkákban számít valamennyi, megélhetését veszített tiszai halász munkájára, és így a kormány az egyéni erőfeszítésekért cserébe igyekszik a jövőben is kenyérkeresethez juttatni a katasztrófa által legközvetlenebbül érintett embereket.
A konkrét teendőket és az azokat összefoglaló kormányzati programot illetően azonban, érthető okokból némi türelmet kell kérnem a képviselő úrtól és persze a térségben élők egészétől is. A mostani katasztrófa következményei ugyanis sokkal nehezebben mérhetők fel, mint például egy árvíz vagy egy belvíz esetén, és a kárenyhítés is - azt gondolom, ez könnyen belátható - összehasonlíthatatlanul nehezebb.
(15.20)
Az elpusztult haltetemeket mindannyian láttuk, de a szabad szemmel nem látható, bonyolult vízi élővilágot ért károsodás mértéke csak igen precíz, kitartó munka eredményeképpen állapítható meg. Ennek nyomán lehet csak meghatározni, mikor jobb az a megoldás, hogy a természet gyógyítását önmagára bízzuk, vagy mikor van szükség határozott emberi beavatkozásra.
Az említett mérések nagy segítséget fognak jelenteni abban is, hogy meghatározzuk, mikor és hol lehet biztonsággal folytatni a hagyományos idegenforgalmi tevékenységet. A környezetvédelmi, a vízügyi és a tisztiorvosi hatóságok a kormánybiztosi irodával és a helyi hatóságokkal együttműködve ezeket a vizsgálatokat folyamatosan el fogják végezni, az ehhez szükséges összegeket a tárcák és a kormány mindenféleképpen előteremtik.
Készül tehát az átfogó program a Tisza vidékén élők megsegítésére, és azt gondolom - és a tegnapi napon felszólalók egyöntetű véleménye is ezt fogalmazta meg -, hogy türelemmel és összefogással van remény, van esély arra, hogy az itt vázolt program segítségével újra élettel teljen meg a Tisza-vidék.
Köszönöm a felszólalását, és kérem válaszom elfogadását! Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť