VINCZE LÁSZLÓ

Full text search

VINCZE LÁSZLÓ
VINCZE LÁSZLÓ (FKGP): Tisztelt Államtitkár Úr! Mindenki számára ismeretes, hogy a Szamost, a Tiszát ökológiai károsodás érte, amelynek mértékéről felelősséggel még nem lehet nyilatkozni. Az azonban már biztos, hogy az ott élő élővilág károsodást szenvedett. Alapvető kormányzati feladatnak gondoljuk mi, ott élők, hogy minél előbb, egy jól kidolgozott program mentén helyreállhasson a Tisza völgye élővilága, az ott élő emberek boldogulása megsegítésre kerüljön. Mindenképpen ügyelni kell a víztisztaság javítására, amelynek érdekében a térség szennyvíztisztító beruházásait kiemelten kellene támogatni. Ennek érdekében a szennyvíztisztításra benyújtott pályázatokat előnyben kell részesíteni, amelyeket e térségből adtak be az önkormányzatok.
Semmiképpen nem oldaná meg a helyzetet a környezetvédelmi bírság súlyosbítása, amely egyébként is a nehéz helyzetben élő önkormányzatokat terhelné. A különböző haltelepítések és az élővilág helyrehozatala természetesen szakmai hozzáértők feladata kell hogy legyen. Véleményem szerint nagymértékben számítani kell a környezet- és természetvédő civil szerveződések sokoldalú segítőkészségére is. Számítani lehet még az önkormányzatok összefogásán alapuló Tisza Szövetség munkájára is, amelynek tanácskozását a múlt héten volt szerencsém végighallgatni. A Tisza völgyében élő önkormányzati képviselőknek, nekünk, kiemelten fontos feladatunknak kell tartani, hogy összefogjunk, pártállástól függetlenül a feladatok megoldásának megsegítésében. Az ökológiai helyzet megoldásán túl a turizmus védelme és megsegítése fontos feladat. A Tisza mentén nagyon sokan élnek a turizmusból.
Optimista ember lévén, bízom abban, hogy nem maradt hátra olyan veszélyes anyag, ami miatt ne lehetne igénybe venni a tiszai strandokat a nyár során fürdésre, csónakozásra, szörfözésre. Én nem temetem a Tiszát, még ha nóta is van erről. E helyről kérem Csongrád város és térsége nevében - de az egész Tisza-völgy és Szamos-térség nevében is -, hogy akik felelősen megnyilatkoznak, a szakértői vélemények megléte híján ne riasszanak vissza senkit az idegenforgalomtól, a turizmustól. A Tisza öntisztuló képessége csodákra is képes, ehhez nemzeti összefogásra és rengeteg pénzre lesz szükség. Sajnos a halászat és a horgászat még a jelenlegi és leendő halállomány védelme érdekében kicsit váratni fog majd magára. A horgászok érdekében az állami vizek eddigi használatát továbbra is biztosítani kell számukra.
Kérdezem a tisztelt államtitkár úrtól, milyen kormányzati program van kialakulóban a Tisza völgye károsodást szenvedett térségének megsegítése érdekében. Várom megtisztelő válaszát. (Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť