DR. JUHAROS RÓBERT

Full text search

DR. JUHAROS RÓBERT
DR. JUHAROS RÓBERT (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Igyekszem rövidre fogni a mondandómat. Hogy amikor a szervezett bűnözésről szóló törvény vitája kapcsán azt a jogot az önkormányzatokhoz telepítettük, hogy ők jelölhessék ki a türelmi zónát, ez akkor egy politikai döntés kérdése volt. Telepíthettük volna máshova is. Telepíthettük volna eleve a belügyminiszterhez. Mivel ennek a kérdésnek az eldöntése akkor nyilvánvalóan és mindenkinek az álláspontja szerint, az önök álláspontja szerint is feles volt - és egyébként az elfogadás így is történt, ezt bizonyítani tudom a korábbi jegyzőkönyvekkel -, ezért azt gondolom, hogy ebben a kérdésben most is feles törvénnyel lehet döntést hozni.
A másik kérdés, amit ön feszeget, hogy egy átfogó önkormányzati rendszer felülvizsgálata során akár önálló törvényben, akár az önkormányzati törvénybe történő beemeléssel a pótlás intézményének a kérdése felmerülne, ami egyébként szerintem szükséges. Tehát az én álláspontom az, hogy igenis szükség van erre a rendszerre. Azt gondolom, hogy nem rendszeridegen, és igenis lehet átemelni, mint ahogy nagyon sok intézmény a közjogi berendezkedésünkben a német közjogi berendezkedésből került átemelésre, ugyanígy ezt is át lehet emelni, én nem tartom ezt elrugaszkodott dolognak, ezt szükségesnek tartom.
De abban már vitázhatunk, hogy ez feles vagy kétharmados. Ha az önkormányzati törvénybe kerülne beemelésre, nyilvánvalóan kétharmados lenne. De én azt sem tartom kizártnak, hogy erről önálló törvény rendelkezzék, és ott pedig már valóban el lehet kezdeni vitatkozni arról, hogy az a törvény, amely általában rendezné a pótlás intézményét, ha önálló törvényi szabályozás tárgyává tennénk, akkor az kétharmados-e vagy feles. Az én álláspontom az - amit egyébként most is meg tudnék indokolni -, hogy az feles lenne.
De most nem arról a törvényről vitatkozunk, hiszen az még nem került beterjesztésre - szorgalmaznám, hogy készüljön ilyen törvényjavaslat -, hanem erről a törvényjavaslatról, ennek pedig az elfogadása álláspontom szerint feles többséget igényel, és az alkotmányügyi bizottság ezt megerősítette. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť