MÉCS IMRE

Full text search

MÉCS IMRE
MÉCS IMRE (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! 1957. június 24-én, hétfőn hajnalban letartóztattak. Bevittek a Gyorskocsi utcai fogházba, s amikor az alagsorban meztelenre kellett vetkőzni, hogy megalázó módon átvizsgáljanak, úgy éreztem, hogy szinte mindent levetettem, ami a külvilághoz kötött. Egy más világba kerültem, kegyetlen szigetre, a rab Magyarországra, talán az igazi Magyarországra, ahol sok ezren hasonlóan gondolkodnak, s hasonlóan cselekedtek a forradalom és szabadságharc napjaiban, sőt még az utóvédharcokban is.
Az idegen hatalom ügynökei, Kádárék erőszakot, gonosz fáradságot és az ország pénzét sem kímélve összegyűjtöttek minket. Bár az életünk, fizikai létünk, szabadságunk is állandó veszélyben volt, mégis úgy éreztem, hogy mi őrizzük a forradalom lángját, dédelgetjük csodálatos forradalmunkat.
S mint mindenki, aki önként vagy erőszakkal hagyja el a társadalmat, az utolsó benyomást rögzíti magában, az utolsó képeket és benyomásokat, éppúgy, mint a disszidensek. Ezt a képet, a még mindig ellenálló népnek az érzületeit, csöndes megnyilvánulásait, a passzív ellenállás számtalan módjának hangulatát vittem magammal sok ezer társamhoz hasonlóan.
Ezért sem tudok már tovább beszámolni. Hiszen eddig szemtanúként, hiteles részvevőként, az ellenállás szerény és kitartó mozgatójaként igyekeztem tárgyilagosan, de mégis elkötelezetten, az akkor bennem élő benyomások talaján, más hiteles forrásokat felhasználva jelentést tenni az Országgyűlésnek. Csak töredékét tudtam elmondani a történteknek, nevek ezreit nem tudtam befűzni felszólalásaim prokrusztészi ötperceibe.
Most, lezárandó felszólalásaimat, megkísérlek cezúrát vonni. A fizikában a exponenciális folyamatokban önkényesen vesznek fel határértékeket, melyek a gyakorlatban - az esetek nagy részében - tükrözik a valóságot. Úgy vélem, esetünkben igazi szeizmográfként az érzékeny írók magatartása szolgál. Hiszen nagy szerepük volt a forradalom előkészítésében, ébrentartásában. Az ő tömeges kapitulációjuk jelzi az ellenállás drasztikus lecsökkenését. S ez szeptember 5-én következett be, amikor az Élet és Irodalom közölte a magyar írók tiltakozását az ENSZ V. bizottsági jelentés közgyűlési tárgyalása ellen, amely igazolta a magyar nép szabadságharcát.
A Kádárék intenciójára született dokumentumot a megszüntetett Írószövetség tagjainak döntő többsége aláírja, élükön Illyés Gyulával és Németh Lászlóval, a pótlistákon szereplőkkel együtt 276-an. Nem írta alá többek között: Benedek Marcell, Jékely Zoltán, Keresztury Dezső, Mándy Iván, Mészöly Miklós, Nemes Nagy Ágnes, Ottlik Géza, Szabó Magda, Szentkuthy Miklós, Tersánszky Józsi Jenő és természetesen a fogságban lévő, nem kevés író, költő, újságíró.
(14.30)
A tárgyilagosság kedvéért zárójelben ide kívánkozik, hogy pár nappal korábban erőteljes nyomásra a Katolikus Püspöki Kar deklarálja: "aggodalommal tölti el" az ENSZ V. bizottságának jelentése, mert az "alkalmas arra, hogy a nemzetközi feszültséget fokozza, és országunk igazi érdekeit veszélyeztesse". A Szentírás szavai jutnak eszembe: "Se hideg nem vagy, se meleg nem vagy, kiköplek." Sajnos, a felsorolt közösségek egyike sem követte meg érdemben a magyar nemzetet s a forradalmárokat akkor, amikor ezt már szabadon megtehették volna.
Szóval, ez volt a cezúra. Ezután is volt még ellenállás, tisztelet mindazoknak, akik részt vettek, s akik ennek mártírjává váltak.
Ezután következett a nemzeti beletörődés keserű időszaka. A hetvenes évek végén a Magvető Kiadó egykori ávós, hadd tegyem hozzá, tehetséges igazgatója jelentette ki a televízióban, hogy biztos abban, hogy nincs kiadatlan remekmű magyar írók fiókjában. Amikor hallottam, felháborodtam, nem hittem el, nem lehet igaz! 1989 után kiderült, hogy Kardos elvtársnak volt igaza. A fiókokból se remekművek, se '56 szellemét és lényegét visszaadó művek nem kerültek elő. Az alkotói agyak elszivacsosodása, az össznépi amnézia, a hihetetlenül nagy passzivitás akkor vette kezdetét. (Dr. Kávássy Sándor: Árulás, barátom!) Úgy érzem, igaza volt annak idején Mózesnek. (Dr. Kávássy Sándor: Így van! - Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť