DR. SALAMON LÁSZLÓ

Full text search

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A Fidesz-Magyar Polgári Párt Kovács László és Vastagh Pál alkotmánymódosítási javaslatának tárgysorozatba-vételét nem támogatja. Ismeretes, hogy a Magyar Szocialista Párt a javaslatot azért terjeszti most elő, mivel idén a köztársasági elnök megválasztására sor kerül, és szocialista képviselőtársaink attól félnek, hogy olyan köztársasági elnök megválasztására kerülhet sor, akit ők nem látnának szívesen.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz elvileg ellenzi, hogy az alkotmány aktuálpolitikai megfontolásokból módosításra kerüljön. Úgy gondoljuk, hogy nem az alkotmányt kell aktuálpolitikai kérdésekhez hozzáigazítani, hanem az aktuálpolitikai kérdéseket kell az alkotmánynak megfelelően rendezni. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
A köztársasági elnök választásának módját először a nemzeti kerekasztal-tárgyalásokon 1989-ben, majd az 1990-es alkotmánymódosítás során határozta meg az Országgyűlés a jelenlegi módon, mégpedig mintegy 90 százalékos többséggel. Semmi nem szól e széles körű konszenzuson alapuló alkotmányos rendelkezés megváltoztatása mellett.
Kovács László és Vastagh Pál alkotmánymódosító javaslata egyébként magában tartalmazza annak reális veszélyét is, hogy a kétharmados többség harmadik fordulóra is kiterjedő előírása, valamint szankcióként az Országgyűlés feloszlatásának előírása következtében az országnak se köztársasági elnöke, se parlamentje ne legyen.
A fentiekre tekintettel az alkotmánymódosító javaslat tárgysorozatba-vételét ellenezzük. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť