DR. VASTAGH PÁL

Full text search

DR. VASTAGH PÁL
DR. VASTAGH PÁL (MSZP): Szeretnék élni a lehetőséggel, elnök úr. Én elsősorban azt szeretném visszautasítani, hogy ez a javaslat önző politikai szándékból fakad. (Hangok a kormánypárti padsorokból: Ó!) Mi abban az önző, ha azt szeretnénk elérni, hogy oly módon válasszunk köztársasági elnököt, ami a köztársasági elnök alkotmányos helyzetével és feladatával áll szinkronban, annak megfelelő? Ez nem önző politikai érdek, ez egy teljesen normális és teljesen értékelhető törekvés.
(19.30)
Nem először javasoltuk ezt, már '95-ben is említettünk ilyen jellegű javaslatokat... (Moraj a Fidesz soraiból.) Dokumentumok beszélnek, nem a közbekiabálás! (Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Tények beszélnek!) 1995-ben, márciusban a közzétett alkotmánykoncepcióban szerepelt ilyen megoldás, uraim, különben nem mondanám - tehát nem új keletű. (Folyamatos zaj.) Ez a hatályos szabályozás az európai gyakorlatra figyelemmel teljes egészében egyedülálló. Magyarországon kívül egyedül Lettország az az állam, ahol ilyen szűk eljárási kényszer hatására ily módon választanak köztársasági elnököt. Ez az eljárás, ez a gyakorlat lehetővé teszi, hogy valóban a kormánypártok közötti megállapodás alapján történjen az elnökválasztás.
Csak mellékesen szeretném megjegyezni, tisztelt képviselőtársaim, hogy az a politikai megállapodás, amely a Kisgazdapárt számára úgymond biztosítja a jelölési jogot, annak nincs alkotmányjogi relevanciája, mert 50 országgyűlési képviselőnek van arra joga, hogy köztársasági elnököt jelöljön. Tehát ha a Kisgazdapárt ezzel élni akar, akkor valamelyik oldalról majd valakinek be kell segíteni, mert a kisgazda frakció pillanatnyilag nem rendelkezik a jelöléshez szükséges létszámmal.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť