KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Nem válaszolni kívánok, hanem még a vitában szeretnék hozzászólni. Mindenekelőtt arra szeretnék reagálni, hogy vajon tényleg aktuálpolitikai megfontolások vezetnek-e. Nem. (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból: Ó, jaj!) Az igaz, hogy azért terjesztjük most elő, mert most van a köztársasági elnök választása, azt gondolom, akkor természetes, hogy a javaslatunkat ehhez időzítjük. De Vastagh Pál képviselőtársam már említett néhány nemzetközi példát és magyar példákat is, de lehetne sorolni tovább, hiszen nemcsak az Alkotmánybíróság tagjait, de az ombudsmant és helyettesét vagy az Állami Számvevőszék elnökét és helyettesét is minősített többséggel választja a parlament, és ez így van jól. Be nem látom, hogy milyen indok szól az ellen, hogy a köztársasági elnököt szintén kétharmados többséggel válassza a parlament.
Arra vannak indokok, hogy miért lenne erre szükség. Azért lenne erre szükség, hogy a parlament valóban olyan jelöltről döntsön, akinél várható egy széles körű támogatás, egy széles körű konszenzus. Ha már nem a választópolgárok közvetlenül választják a köztársasági elnököt, akkor legalább a választópolgárokat képviselő pártok, így például a kétmillió szavazót képviselő Szocialista Párt egyetértése is legyen benne a köztársasági elnök személyének megválasztásában. (Közbeszólások, zaj a kormánypárti padsorokban.)
Ez nem ízlés kérdése, tisztelt kormányoldal, hanem demokráciaértelmezés kérdése! És azt gondolom, hogy a köztársasági elnök, akinek mandátuma messze túlmutat a kormány mandátumán, hiszen akit most választ meg a parlament, annak a mandátuma 2005-ig lesz érvényes, tehát a következő kormánnyal is együtt fog dolgozni, és tudom, hogy itt a várakozásaink erősen eltérnek, hogy mi lesz a következő kormány összetétele, de azt gondolom, ez mindenképpen indokolja azt, hogy egy széles körű egyetértés alakuljon ki a köztársasági elnök személyének megválasztásában.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť