ZSIKLA GYŐZŐ

Full text search

ZSIKLA GYŐZŐ
ZSIKLA GYŐZŐ (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt év végén az adótörvények módosítása során a bor is jövedéki termék lett. A szabályozás adminisztratív terheket jelent a több mint 150 ezer szőlőtermelő számára.
Kétségtelen, hogy az európai uniós felkészülésnek része a termelői nyilvántartás és az adatszolgáltatás, de úgy gondolom, hogy a bor jövedéki szabályozása túlmegy a szükséges adminisztráción, és már felesleges adminisztrációt is tartalmaz. Ezt kívántam önálló képviselői módosító javaslatommal kiküszöbölni.
A túlbonyolított szabályozás a szőlőtermelők általános felháborodását váltotta ki. Ezt valószínűleg a Pénzügyminisztérium is érzékelte, mert a vámtörvény módosítása során hozzájárult a bor jövedéki szabályozásának bizonyos mértékű egyszerűsítéséhez. Tulajdonképpen önálló képviselői módosító javaslatom egy része került így elfogadásra; van olyan paragrafus, amely szó szerint került átvételre a javaslatomból. Ez is jelzi, hogy indokolt volt beterjesztenem.
Azonban a javaslatom egy része nem került elfogadásra. Melyik ez a rész? Az, hogy a szőlő mint gyümölcs ne legyen jövedéki termék, mint ahogy a sörárpa sem az, vagy a gyümölcspálinkák alapanyagai sem azok. A Pénzügyminisztérium és a VPOP arra hivatkozott, hogy azért van szükség a szőlőtermelők adatszolgáltatásaira, hogy a bor származását vissza lehessen ellenőrizni a szőlőtőkéig. Nem ezt vitatom, hanem az adatszerzés hogyanját.
A törvény alapján a földhasználatot, a tulajdont, bérletet a termelőknek művelési ág szerint be kellett jelenteni a földhivatalhoz. Ha ezt elhalasztják, büntetésre számíthatnak. A bor jövedéki szabályozása alapján a szőlőtermelőknek majd ezt a földhasználati nyilvántartás adatait kell kikérni a földhivataltól, és ez alapján kell bejelentkezniük a VPOP-hoz. Tehát a földhivatal dolgozója a számítógépen kikeresi az adott szőlőtermelő szőlőterületeinek az adatait - amely egyébként nyilvános, bárki számára hozzáférhető információ -, ez alapján a szőlőtermelő kitölti az adatlapját, átviszi a vámhivatalba, ahol a hivatal - gondolom, ezután felvételre kerülő - munkatársa felviszi a saját számítógépükre. Ez több mint 150 ezer termelő több mint 150 ezer sorban állása után, úgy a földhivatalnál, mint a vámhivatalnál, és nyilván a termelők utazgatásai után történik meg. Az új évezred elején a számítógépek korában néhány informatikus ezen adatátvitelt meg tudná oldani.
Továbbmegyek: a műholdfelvételek segítségével be tudnának azonosítani minden helyrajzi számot, amelyre a szőlőterületet lejelentették, hogy ott valóban szőlőültetvény van-e. Ezen ésszerűsítéssel megkímélhetnénk az amúgy is nehéz helyzetben lévő szőlőtermelőket egy újabb tehertől, és a VPOP még pontosabban, még hitelesebben jutna hozzá a hőn áhított adatokhoz.
Kérem képviselőtársaimat, hogy gondolják ezt át, és szavazzanak igennel javaslatom tárgysorozatba-vételéről.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť